Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T


** Internetplatform RebelToday komt toch in aanmerking voor subsidie
Eind vorige week werd bekend dat het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten het internetplatform Rebeltoday niet langer uit te willen sluiten van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten te laten vallen. Dat is opmerkelijk, omdat de aanvraag van Rebeltoday is gericht op het ontwikkelen en stimuleren van professionele journalistiek, maar van journalistiek zoals dat door jongeren 'geproduceerd, gepubliceerd en ervaren wordt'.

Het fonds ziet mogelijkheden voor een nieuwe journalistieke communicatievorm en daarbij behorend proces in de bedrijfstak. Dat is een duidelijke stap richting het door de overheid ondersteunen van de publieke ruimte op internet. In het ISOC Internetwitboek 2002-2006, een advies aan de politieke partijen tijdens de verkiezingen van het huidige demissionaire kabinet wees Internet Society al op het belang van een dergelijke steun voor de continuiteit en pluriformiteit van de ontwikkeling van de digitale media in Nederland.

Internet Society schrijft daarin:

"Het publiek domein is groter dan de optelsom van overheidssites en de publieke omroep. Alle serieuze informatie die bijdraagt aan het functioneren van onze samenleving maakt er deel van uit. Kranten, nieuwssites, discussiesites en communitysites zijn allemaal onderdeel van het publieke domein. De convergentie van de technologie voor telecommunicatie en omroep brengt de kranten en communitywebsites in concurrentie met de omroepen. Het budget voor de publieke omroep moet daarom worden gewijzigd in een budget voor het publieke domein, waar ook andere (internet)initiatieven uit bekostigd kunnen worden. Het ligt dan wel voor de hand dit budget te verhogen."

"Het garanderen van een publiek domein vraagt om archivering. Duurzaamheid van internetcontent spreekt niet voor zich. De technologie verandert voortdurend. Systemen, opslagmedia en software zijn een kort leven beschoren. ISOC.nl vindt dat de overheid de toegankelijkheid van de informatie in het publieke domein moet bewaken en opslag moet stimuleren. Dit betekent dat er een heldere, gedeelde methodiek voor opslag en ontsluiting moet komen, en een goede financieringsbasis voor bibliotheken, musea en overige instellingen die archiveren. "


Eind 2002 maakte de Stichting Rebeltoday bezwaar tegen het besluit van het Bedrijfsfonds voor de journalistiek om een aanvraag voor subsidie voor het gelijknamige internetplatform af te wijzen. Rebeltoday biedt een webcommunicatieplatform aan aan elke middelbare school in Nederland om een eigen leerlingensite op internet te ontwikkelen, met een zelfstandige redactie die zelf vorm en inhoudt bepaalt. Rebeltoday gaat naast de instrumenten ook nieuwsbronnen aanbieden aan de jongeren om journalistieke internetinformatieproducten te maken. Men verwacht een doorstroom te bewerkstelligen naar de omroepen en pers. Het de bedoeling dat er ook een landelijke redactie komt die nieuws uit de lokale websites selecteert. De subsidie is nog niet definitief toegekend, daarvoor moet nog worden aangetoond dat het project uitzicht biedt op verdere continuïteit in de exploitatie en verschijning van het journalistieke informatieproduct via het internet nadat subsidie is verkregen. Juist vanwege het groeiende maatschappelijk belang van internetplatforms als Rebeltoday roept ISOC.nl de overheid op om op meer structurele wijze werk te maken van het publiek domein en de duurzaamheid daarvan tijdens de komende regeerperiode.

Meer informatie:

* http://www.rebeltoday.nl

* http://isoc.nl/activ/witboek