Gemeente Tiel


Gemeente Tiel en Waterschap maken werk van water

De gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland zullen voor eind 2003 een integraal Waterplan presenteren. Een plan dat gericht is op duurzaamheid. In dit plan zal staan hoe Tiel nu en in de toekomst het beste om kan gaan met onder andere rivierwater, grondwater, waterkwaliteit, afvoer van het regenwater, riolering en huishoudelijk water. Er wordt beschreven welke plannen hoog op de agenda staan. En er worden keuzes gemaakt, want niet alles is financieel mogelijk.

Het plan is een vervolg op een notitie uit maart 2001 waarin de gemeenteraad en het waterschap vastlegden welke ambities nagestreefd moesten worden voor de verschillende delen van Tiel. Aan het water van de stadsgracht worden bijvoorbeeld andere eisen gesteld dan aan het water in het Lingedal. Organisaties en inwoners konden destijds reageren op de plannen. Daarna was het enige tijd stil rond het Waterplan omdat er aanvullende gegevens over grondwater en riolering verzameld moesten worden. De gemeente en het waterschap gaan de ideeën uit deze eerste notitie nu verder uitwerken, waarbij steeds duidelijker zal worden welke maatregelen genomen moeten worden.

Scenarios
Voor het zover is, gaat het ingenieursbureau Witteveen+Bos modellen ontwikkelen om na te gaan wat er met het water gebeurt wanneer je bepaalde maatregelen neemt. Dit proefdraaien per computer zal leiden tot één of meer scenarios per deelgebied van Tiel: pakketten van maatregelen waarmee de ambitieniveaus bereikt kunnen worden. Deze scenarios worden voorgelegd aan een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van organisaties die zich met water en milieu bezig houden. Daarna verschijnt een concept-rapport, waar de klankbordgroep, organisaties en inwoners van Tiel tijdens een workshop op kunnen reageren.

Nieuwsbrief
Onlangs is de eerste nieuwsbrief Spraakwater verschenen met informatie over dit project, dat de titel Waterwerk Tiel heeft. Deze nieuwsbrief zal dit jaar enkele malen verschijnen en verspreid worden onder belangenorganisaties. Inwoners van Tiel kunnen de nieuwsbrief afhalen bij publieksvoorlichting in het gemeentehuis, in De Zaak van de Stad of bij het waterschap aan de Westluidensestraat 46 of de Prinses Beatrixlaan 25.