Gemeente Tiel


Vogelpest: Tiel zit in 10 kilometergebied

Er is een ernstige verdenking van vogelpest op een bedrijf in Beneden-Leeuwen. Dit betekent dat ook Tiel binnen het 10 kilometergebied zit. Er is dus een verhoogd risico dat in Tiel vogelpest zal uitbreken. Om dit risico zoveel mogelijk te beperken zijn er extra maatregelen genomen.

Tot vóór deze verdenking adviseerden wij alleen om pluimvee zoveel mogelijk binnen te houden. Nu Tiel in een risicogebied zit, zijn deze maatregelen uitgebreid. Zo is vervoer van pluimvee verboden, mogen er geen markten, veilingen, tentoonstellingen en dergelijke meer gehouden worden, zijn er regels ingesteld voor het vervoer van broed- en consumptie-eieren, mag er geen mest afkomstig van pluimvee gebruikt en vervoerd worden. Elk contact met wild pluimvee moet zoveel mogelijk vermeden worden. Het is dus verstandig dat inwoners voorlopig geen wild pluimvee gaan voeren.

Ook is het vervoer van evenhoevige- en eenhoevige dieren van of naar een bedrijf waar ook pluimvee wordt gehouden verboden. Ook al kunnen deze dieren geen vogelpest krijgen, ze kunnen de ziekte wel verspreiden. Daarom zijn deze maatregelen van kracht. Onder evenhoevige dieren wordt verstaan: runderen varkens, schapen en geiten. Eenhoevige dieren zijn paarden, pony's en ander paardachtigen.

Als gemeente zijn wij volledig afhankelijk van het beleid van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Dit beleid is nog steeds dat van gemeenten geen actieve rol wordt verwacht. Wij verwijzen dan ook naar de site en het algemene informatienummer van het ministerie. Wij hebben op eigen initiatief de kinderboerderij geïnformeerd dat contact tussen bezoekers en pluimvee verboden is.