Gemeente Tiel


Geluidsschermen langs de A15

Bij snelweg A15 wordt er druk gewerkt aan de geluidsschermen langs de Betuweroute en de snelweg. Deze schermen worden door Rijkswaterstaat geplaatst. Ook laat de gemeente Tiel op dit moment een extra geluidsscherm langs de Westroijensestraat en een gedeelte van de Laan van Westroijen plaatsen. Dit scherm vormt, samen met de schermen langs de zuidkant van de A15, één geluidswerend front tegen geluidshinder van A15 en Betuweroute. Het ontwerp en de locatie van het scherm zijn vastgesteld in overleg met de direct betrokken bewoners van De Hennepe. De schermen hebben eerder op de grondwal tussen de woonbebouwing van Tiel en de A15 gestaan en worden dus weer hergebruikt.

Duur van de werkzaamheden
In de derde week van februari 2003 is gestart met voorbereidende werkzaamheden. De eigenlijke bouw van fundering en kolommen van het scherm startte in de eerste week van maart. Volgens planning is het scherm vóór de bouwvakvakantie klaar.

Afrondende werkzaamheden: talud, berm en bomen
Na de bouw van het scherm worden eerst de grondstroken op orde gebracht. Aan de zijde van De Hennepe wordt na voltooiing van talud en berm bomen geplant (tijdstip is afhankelijk van het talud en van het plantseizoen; er kan namelijk uitsluitend in het voorjaar en najaar worden geplant). Aan de kant van de Westroijensestraat worden na voltooiing van talud en berm de fietspaden weer in de oude staat teruggebracht.

Afrondende werkzaamheden: schermpanelen
De meeste schermpanelen zijn destijds, op hun vorige locatie met graffiti beklad. Deze panelen zijn niet van tevoren gereinigd, omdat er (veel) meer panelen van het oude scherm overblijven dan dat er in het nieuwe scherm worden hergebruikt. Dit betekent dat het scherm tijdelijk een 'mozaïek' van de oude schermpanelen zal vertonen. Dit had de gemeente voorzien.

Aan de zijde van De Hennepe komen bomen. Afhankelijk van het tijdstip van afronding van de overige werkzaamheden kan daar op worden vooruitgelopen met bijvoorbeeld het planten van klimop of het aanbrengen van een nieuwe deklaag van één neutrale kleur. Dit laatste is zeer gevoelig voor nieuwe graffiti - waarschijnlijk zal binnen enkele weken het gehele scherm weer zijn beklad. U ziet dit al aan de nieuw geplaatste geluidsschermen van de A15.
Aan de zijde van de Westroijensestraat gelden soortgelijke opties (klimop, deklaag etc.); ook hier moeten eerst alle werkzaamheden zijn afgerond voordat het scherm zijn definitieve uiterlijk krijgt.