Gemeente Zevenaar

Nieuwsbrief herindeling week 11

Bureau Berenschot

In de vorige nieuwsbrief (week 8) meldden wij dat de gemeente Angerlo en de gemeente Zevenaar besloten hebben de herindeling te laten begeleiden door een extern bureau. Drie bureaus hebben zich medio februari gepresenteerd. Maandag 24 februari hebben beide colleges een definitieve keuze genomen. Besloten is om in zee te gaan met bureau Berenschot.

Bijeenkomst gemeenteraden

De gemeenteraden van Angerlo en Zevenaar hebben woensdagavond 26 februari kennisgemaakt met elkaar tijdens een bijeenkomst in Babberich. De burgemeesters van beide gemeenten hebben op deze avond ieder een presentatie verzorgd over hun gemeente.

Daarnaast heeft bureau Berenschot een presentatie gehouden over hoe het herindelingsproces vorm zal worden gegeven. Een stuurgroep bestaande uit beide colleges gaat het gehele proces van herindeling en organisatieontwikkeling aansturen. Rekeninghoudend met de eigen bevoegdheden en de bevoegdheden van de gemeenteraden en de individuele colleges, neemt deze stuurgroep binnen het herindelingsproces ook besluiten.

Tevens is besloten een klankbordgroep in het leven roepen, bestaande uit vertegenwoordigers van alle politieke partijen.

Op het einde van de avond werden de gemeenteraden in groepjes verdeeld om te discussiëren over verschillende zaken die voor de nieuwe gemeente van belang zijn. Er was onder andere aandacht voor de vraag wat er met het gemeentehuis in Angerlo moet gebeuren. Ook kwam de rol van de dorpshuizen in de diverse dorpskernen aan de orde. Willen de dorpshuizen blijven bestaan dan zal er bijvoorbeeld wel een uitbreiding moeten komen van het aantal woningen per dorpskern.

Start herindelingsproces

De twee colleges van Angerlo en Zevenaar komen donderdag 13 maart - mede ter voorbereiding op de eerste stuurgroepvergadering - bij elkaar om te overleggen over de start van het herindelingsproces. Met name zal dan aandacht worden besteed aan de opzet van de projectorganisatie.

Nadere gesprekken

Op korte termijn moet er een vergadering worden gepland van het in te stellen Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO). Met het BGO zal in ieder geval overeenstemming bereikt moeten worden over het vast te stellen Sociaal Statuut. Ter voorbereiding op deze vergadering vindt er op vrijdag 14 maart technisch beraad plaats.

Medewerkers van Bureau Berenschot gaan op maandag 13 en donderdag 17 maart oriënterende gesprekken voeren met bestuurders, ambtelijk management en een vertegenwoordiger van beide ondernemingsraden. Mede op basis van deze gesprekken zal het plan van aanpak kunnen worden geconcretiseerd en zal een tijdpad kunnen worden uitgezet.

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, wordt iedereen op de hoogte gebracht.

Adrie van Kessel