Wereld Natuur Fonds Nederland

Europese bedrijven dragen bij aan vernietiging regenwoud Sumatra

08 april 2003
Het Wereld Natuur Fonds publiceert vandaag een rapport waarin in kaart is gebracht hoe diverse Europese banken en bedrijven bijdragen aan de vernietiging van het Tesso Nilo regenwoud op het Indonesische eiland Sumatra. Het rapport laat zien dat 64315.000 hectare) van het Tesso Nilo regenwoud sinds het begin van de jaren 80 is omgezet in omvangrijke industriële plantages. Het Tesso Nilo regenwoud is een van de laatste leefgebieden van de bedreigde Sumatraanse olifant en het gebied met de hoogste variatie aan planten ter wereld. Het hout en de palmolie afkomstig van de plantages in Tesso Nilo wordt gebruikt in kopieerpapier, karton, margarine en snoep voor Europese kantoren en huishoudens. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn Europese financiële instellingen zoals de Engelse Barclays Bank, de Duitse Deutsche Bank en diverse export-kredietverstrekkers medeverantwoordelijk voor deze ontwikkeling omdat zij leningen en bankgaranties uitgaven voor twee enorme pulpfabrieken vlakbij Tesso Nilo.

Groot obstakel bij het beperken van het verlies van nog meer regenwoud in Tesso Nilo is de enorme schuldenlast van Asia Pulp and Paper, eigenaar van een van de twee grote pulp fabrieken in de regio. Veel van de in het rapport genoemde financiële instellingen zijn niet in staat om met een bevredigende oplossing te komen voor het saneren van de schulden van dit bedrijf. Het Wereld Natuur Fonds roept alle betrokken partijen in de financiële sector op om het aflossen van de schuldenlast van Asia Pulp and Paper niet te laten resulteren in verlies van nog meer bos in Tesso Nilo. En om strikte investeringseisen te ontwikkelen om in de toekomst destructieve investeringen te vermijden.

Met de papier- en pulpbedrijven ter plekke onderhandelt het Wereld Natuur Fonds om het omzetten van regenwoud in Tesso Nilo in plantages te stoppen, om betere bescherming van het gebied te realiseren en om de vernietiging van nog eens 400.000 hectare regenwoud rondom Tesso Nilo tegen te gaan.

Het Wereld Natuur Fonds is ook intensieve besprekingen met de Indonesische overheid aangegaan over het aanwijzen van Tesso Nilo als Nationaal Park. Tesso Nilo ligt precies tussen drie gebieden die al een beschermde status hebben. Het Wereld Natuur Fonds stelt voor om deze gebieden te koppelen aan het geplande Tesso Nilo National Park, en aan elkaar, door middel van grote stroken bos. Dit moet voorkomen dat de olifanten en andere dieren geïsoleerd raken en de conflicten tussen mensen en olifanten, die regelmatig slachtoffers eisen aan beide kanten, doen afnemen. Realisatie van deze plannen zou resulteren in een beschermd gebied met een totale omvang van 600.000 hectare.

Ondanks allerlei stappen in de goede richting door voorlopers in het bedrijfsleven, toont dit rapport aan dat Europese bedrijven nog steeds betrokken zijn bij de vernietiging van één van s werelds rijkste oerwouden, aldus Arnold van Kreveld, hoofd Bossenprogramma van het Wereld Natuur Fonds. Niet alleen de houtbranche, maar bijvoorbeeld ook de papier en pulp branche moet zijn verantwoordelijkheid nemen om vernietiging van unieke bossen als in Tesso Nilo te voorkomen. Dit kunnen zij doen door duurzame eisen te stellen aan het productieproces en hun producten, bijvoorbeeld volgens de FSC*-normen. Meer informatie:
Download Tesso Nilo (eng.)