Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, nr 021, 8 april 2003

Wageningen UR bundelt onderzoek naar allergiepreventie

â¤~Het aantal allergiepatiënten in Nederland en West-Europa is de afgelopen twee decennia verdubbeld. Ongeveer één op de drie kinderen heeft last van een of andere vorm van allergie. Allergie lijkt uit te groeien tot de epidemie van de 21ste eeuw⤮, aldus dr. Luud Gilissen, voorzitter van het Allergie Consortium Wageningen, tijdens de workshop â¤~Allergiepreventie-onderzoek: een agronomische benadering⤮, die op 27 maart bij Plant Research International van Wageningen UR plaatsvond.

Sommige allergieën zijn bij patiënten slecht en moeilijk te diagnosticeren. Er leven bijvoorbeeld in Nederland ongeveer tachtigduizend coeliakiepatiënten, maar slechts tien procent van hen is als zodanig gediagnosticeerd. De niet-normale reactie van het afweersysteem op voedselbestanddelen of omgevingsfactoren, zoals stuifmeel of huisstofmijten, leidt tot klachten. Directe of chronische klachten ontwikkelen zich uit een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren. Allergie uit zich als hooikoorts, astma, eczeem, contact dermatitis of coeliakie (overgevoeligheid voor gluten). De maatschappelijke impact van de overgevoeligheid is hoog. De kosten die door de diverse vormen van allergie voor de samenleving ontstaan, zijn volgens een recente schatting van het Landbouwkundig Economisch Instituut (LEI) alleen al in Nederland jaarlijks twee miljard euro.

Allergie Consortium Wageningen

Wegens de complexiteit vereist allergiepreventie een multidisciplinaire aanpak. Kennis en onderzoek op het gebied van allergie en allergiepreventie moeten worden gebundeld. Deze benadering is inmiddels ook op Europees niveau onderkend. In Wageningen heeft dit inmiddels geleid tot het Allergie Consortium Wageningen. Dit consortium heeft begin dit jaar de officiële status van Wagenings Expertisecentrum gekregen. Hierbinnen wordt nu het allergie-onderzoek bij de vijf Wageningse Kenniseenheden (Agrotechnologie en Voeding, Dier, Groene Ruimte, Maatschappij en Plant) gebundeld.

Het Allergie Consortium Wageningen wil de breedte van haar onderzoeksvelden uitbreiden en bestaande en nieuwe kennis over allergie en allergiepreventie integreren. Via structureel overleg met uiteenlopende partijen (waar de workshop een voorbeeld van was) zullen nieuwe strategieën voor allergiepreventie worden ontwikkeld. Dit zal mede gebeuren in samenwerking met diverse medische instellingen en andere nationale en internationale onderzoeksorganisaties.

Inmiddels is het Allergie Consortium Wageningen gestart met vijf nieuwe onderzoeksrichtingen:


- Allergenen in onze groene leefomgeving


- De structuur-functie relatie van allergenen in ons voedsel

- De invloed van onze consumptiepatronen op de ontwikkeling van voedselallergie

- Het belang van tarwegluten en coeliakie


- â¤~Novel foods⤮ en de zorgen omtrent allergie
Bij elke onderzoeksrichting is een multidisciplinair netwerk betrokken waarin steeds drie Wageningse Kenniseenheden samenwerken. Zo wordt de aanwezige en ontwikkelde kennis optimaal geïntegreerd en benut voor allergiepreventie en voor de verbetering van de quality of life van allergiepatiënten.

In de workshop, georganiseerd vanuit een onderzoeksprogramma bij Plant reserch international en gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, bogen deskundigen zich over de preventie van allergie gezien vanuit de geneeskunde, de patiënt, de voedingsindustrie en de economie. Aan de hand van enkele stellingen discussieerden de deelnemers van veertig organisaties onder leiding van Tweede-Kamerlid Godelieve van Heteren, PvdA-specialiste voeding en gezondheid over de mogelijkheden en problemen bij allergiepreventie.