GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 8 april 2003 11:38
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Verzoek aan Beatrix: stop excessieve beloning Shell-top

( 8 april 2003)

De top van Shell dreigt een excessieve loonsverhoging te krijgen. Kees Vendrik heeft Balkenende een open brief gestuurd om hem te vragen daar iets aan te doen. Vendrik verzoekt de premier om de Koningin te suggereren als aandeelhouder haar weerzin uit te spreken over de voorgestelde verhoging van de beloning voor topmanagers. Eerder heeft het kabinet al haar zorgen uitgesproken over de enorme stijgingen van de beloningen aan de top.

Aan: Minister-President Jan Peter Balkenende
p.a. Ministerie van Algemene Zaken
Postbus 20001
2500 EA Den Haag

Cc: Koningin Beatrix
p.a. kabinet der koningin
Korte Vijverberg 3
2513 AB Den Haag

Betreft: open brief over de salarisverhoging van Shell bestuurders

Den Haag, 8 april 2003

Geachte Minister-President Balkenende,

De fractie van GroenLinks maakt zich grote zorgen over de stroom van berichten over bestuurders van grote ondernemingen van wie de beloning het afgelopen jaar flink is gestegen. Juist in deze economisch moeilijke tijden verwachten wij dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan het economisch herstel. Exorbitante salarisstijgingen en riante gouden handdrukken zetten het maatschappelijk draagvlak voor matiging onder grote druk.

Uw kabinet deelt deze zorg. Zo begreep ik van de ministers De Geus en Hoogervorst op 1 april in reactie op mijn mondelinge vragen in de Tweede Kamer. Daar stelde minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat hij de riante beloningen als een bedreiging ziet voor afspraken met sociale partners over loonmatiging. Minister Hoogervorst van Financiën gaf aan dat hij als aandeelhouder van KPN op de eerste Algemene Aandeelhoudersvergadering van KPN zijn ongenoegen over de riante bonussen kenbaar zal maken en zal verzoeken om een inzichtelijke regeling voor de beloning van topbestuurders.

Maandag 6 april berichtte de Engelse krant the Sunday Times dat institutionele beleggers van de Koninklijke Olie/ Shell (Shell) zich verzetten tegen een voorstel om de salarissen van topbestuurders van Shell te verhogen. Zij noemen dit voorstel 'excessief'. Shell-managers krijgen nu naast hun salaris al een optieregeling en een bonusregeling. Het voorstel is om hier bovenop nog eens een extra bonus te plaatsen van maximaal twee jaarsalarissen, uit te betalen in aandelen. Dit voorstel staat ter goedkeuring op de agenda van de Algemene Aandeelhoudersvergadering van 23 april aanstaande. Stemt een meerderheid van de aandeelhouders tegen dit voorstel dan is het daarmee van de baan.

In tegenstelling tot KPN (en TPG) heeft de Staat der Nederlanden geen aandelen in de Koninklijke Shell Groep. Toch zien wij een weg waarlangs de mening van de Staat der Nederlanden kan doorklinken op de Algemene Aandeelhoudersvergadering van Shell. Naar verluidt is koningin Beatrix aandeelhouder van Shell. Daar zij deel uitmaakt van uw regering zal ook zij niet willen dat de voorgestelde salarisverhoging doorgang vindt. Daarom wil ik u bij deze verzoeken de Koningin te suggereren een vertegenwoordiger naar de Algemene Aandeelhoudersvergadering te sturen van de Koninklijke Shell Groep. Deze vertegenwoordiger kan namens haar blijk geven van haar weerzin over de voorgestelde salarisverhoging en er vervolgens haar instemming aan onthouden.

Ik hoop dat u mij ruim voor 23 april laat weten of u deze suggestie overneemt.

Met een vriendelijke groet,

Kees Vendrik
Woordvoerder Financiën Tweede Kamerfractie GroenLinks