Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Koninklijk Horeca Nederland / Amsterdam City / Amsterdam Tourist Board / Nederland Schoon

De horeca maakt Amsterdam schoner

AMSTERDAM, 8 april 2003 - Op 15 april verwelkomt Amsterdam haar bezoekers over een rode loper. Wethouder E. Iping zal om 14.00 uur het startsein geven voor een schoonmaakactie van de binnenstad. Zij zal dit samen met vertegenwoordigers van Koninklijk Horeca Nederland, Amsterdam City, Amsterdam Tourist Board en Nederland Schoon doen. Ondernemers maken het centrum schoon in het kader van de campagnes De horeca, gastheer van de samenleving en Amsterdam wordt schoner. Hiermee haakt de hoofdstad in op de landelijke zwerfafvalcampagne van Nederland Schoon Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak.

De Amsterdamse binnenstad is voor veel toeristen het eerste wat ze, nadat ze van Schiphol komen, zien van ons land. Na de grauwe wintermaanden is een voorjaarsschoonmaak ook aan 's lands visitekaartje wel besteed. Koninklijk Horeca Nederland heeft hiertoe in samenwerking met Nederland Schoon en Amsterdam City het initiatief genomen om de betrokkenheid van de ondernemers met een schone en aantrekkelijke stad voor bewoners en bezoekers te benadrukken. Met het uitrollen van een rode loper over het Damrak geeft de horeca met een uitnodigend gebaar aan dat zij daadwerkelijk de gastheer van de Amsterdamse samenleving is.

Langs de loper komen borden met de stadsregels en grote afvalbakken te staan. Het 'parcours' wordt om 14.00 geopend door wethouder Els Iping, door alle borden één voor één te onthullen. Samen met tientallen ondernemers zal zij vervolgens het Damrak tussen het Victoria Hotel en de Beurs van Berlage schoonvegen. Bij alle ondernemers in het centrum worden posters uitgereikt met de 10 Gouden regels voor de Binnenstad. Ook hierin worden gastvrijheid en het belang van een schone, zwerfafvalvrije stad benadrukt.

Voor ondernemers en politici organiseert Amsterdam City 's avonds in de Beurs van Berlage van 19.00 tot 21.15 uur een rondetafel gesprek over de afvalproblematiek. Uitgangspunt voor dit gesprek is het afval binnenshuis te houden tot het moment van inzameling. Er zijn sprekers van de gemeente, de horeca en Nederland Schoon.

In dit project wordt door een unieke samenwerking van ambtenaren en verantwoordelijke ondernemers op een ludieke manier het (zwerf)afvalprobleem aangepakt. De actie Amsterdam wordt schoner is in nauwe samenspraak met de gemeente bedacht en georganiseerd door Koninklijk Horeca Nederland, Amsterdam Tourist Board, Nederland Schoon en Amsterdam City.


---
Noot voor de redactie -