Gemeente Rotterdam

Nr. 64
04 april 2003

Tippelen alleen met vergunning

BOUWBORDEN OP TIPPELZONE KEILEWEG

Aan het begin van de Keileweg en bij de ingang van de tippelzone zijn twee bouwborden geplaatst. Daarop staat dat de tippelzone Keileweg uiterlijk eind 2005 gesloten is, dat tegen overlast wordt opgetreden en dat prostituees er vanaf 1 april uitsluitend met vergunning mogen werken. Op dit moment zijn er 145 vergunningen bij de ge-meente aangevraagd, daarvan heeft de burgemeester er al 65 verleend. De vergunningen worden op de zone persoonlijk overhandigd. Doel van het vergunningstelsel is tegengaan van overlast en een betere controle van wie er op de zone werken. De vergunningplicht is een onderdeel van de geleidelijke afbouw van de tippelzone

Aanvragers van een vergunning moeten ouder zijn dan 18 jaar, uit Rotterdam of omgeving komen, al langer wer-ken op de zone en legaal in Nederland zijn. De vergunningaanvraag wordt behandeld door bureau Vergunningen van de gemeente. Prostituees die op de tippelzone willen werken hebben deze maand nog de tijd om een aan-vraag in te dienen of af te wachten of de vergunning wordt toegekend. Prostituees die zonder vergunning op de zone komen worden alleen toegelaten als ze onmiddellijk een aanvraag indienen. Na 1 mei as. kan er geen ver-gunning meer worden aangevraagd.

Prostituees van wie de vergunningaanvraag mogelijk zal worden afgewezen, krijgen daarvan schriftelijk bericht. Zij kunnen binnen veertien dagen schriftelijk of mondeling reageren op de afwijzing. Gedurende de periode van veertien dagen mag de prostituee gewoon doorwerken. Daarna volgt een definitief besluit. Als dat negatief is mag de prostituee met onmiddellijke ingang niet meer op de zone werken. Bezwaar maken tegen een afwijzing moet binnen zes weken. Vergunninghouders die een half jaar lang niet op de zone hebben gewerkt, tippelen buiten de zone of zich misdragen (zoals bestelen van klanten en collega's) verliezen hun vergunning.

Medewerkers van een beveiligingsbedrijf controleren de vergunningen. Prostituees zonder vergunning worden van de zone verwijderd. De politie treedt streng op tegen vrouwen die tippelen in de omliggende wijken of elders in de stad. Ook worden zieke en verslaafde prostituees doorverwezen naar het speciale hulpverleningsprogram-ma van Bouman Verslavingszorg.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam