Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Ormel (CDA) over de omzeiling van de eu- thanasieprocedure door toediening van medicijnen voor pijnbestrijding (2020308150)

1.
Hebt u kennis genomen van het artikel "Arts omzeilt Euthanasiewet"? Onderschrijft u de strekking van het artikel als zouden slaapmiddelen en morfine niet in het kader van zorgvul- dige palliatieve zorg worden toegediend, maar om de ingewikkelde en tijdrovende euthana- sieprocedure te omzeilen? Heeft u op andere wijze signalen ontvangen die de strekking van artikel ondersteunen?

1.
Ja. Het thans lopende onderzoek naar de aard van Medische Beslissingen rond het Levens- einde heeft mede tot doel om inzicht te verkrijgen in het toedienen van pijnstillende midde- len en middelen die worden gebruikt bij het sederen van patiënten. De uitkomsten van dit onderzoek zullen duidelijkheid kunnen geven in de wijze en de intentie waarop artsen ten aanzien van dit toedienen handelen.

2.
Bent u van mening dat er ten aanzien van de palliatieve zorg, middels slaapmiddelen en mor- fine, zorgvuldig wordt gehandeld door artsen? Zo ja, op welke wijze vindt toezicht plaats op de kwaliteit van de huidige praktijk rondom palliatieve zorg?

2.
In de afgelopen jaren zijn er vele organisatorische en inhoudelijke maatregelen genomen om de kennis op het terrein van palliatieve zorg steeds verder te vergroten. Artsen weten der- halve steeds meer over de mogelijkheden voor een zorgvuldige palliatieve zorgverlening ten behoeve van hun patiënten. Het toezicht op de kwaliteit vindt plaats zowel door de beroeps- groep zelf middels protocollen, eigen toetsing en, indien aangewezen, door voeling met me- dische en verpleegkundige staven, als ook door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

3.
Wat is naar uw mening het onderscheid tussen sedatie, pijnstilling en euthanasie? Bestaat er naar uw mening onduidelijkheid en onzekerheid bij artsen en patiënten ten aanzien van dit onderscheid? Zo ja, bent u bereid om artsen, patiënten en hun vertegenwoordigers te onder- steunen bij het verwerven van kennis en het overdragen hiervan?

3.
Sedatie is het bewustzijn van een patiënt verminderen middels medicamenten en de patiënt als het ware voortdurend te laten slapen, opdat de patiënt zich niet meer bewust is van zijn omgeving en zijn lijden. Terminale sedatie kan men beschouwen als sedatie aan het einde van het leven, wanneer duidelijk is dat de patiënt zal overlijden. Bij pijnbestrijding is het doel om de pijn bij patiënten te verminderen, zodat de patiënt minder hoeft te lijden. Pijnbestrijding is niet primair gericht op het wegnemen van het bewustzijn. Bij euthanasie gaat het om actieve levensbeëindiging middels toediening van medicamenten, op verzoek van de patiënt.
Aan de zorg- en behandelmogelijkheden van ernstig lijdende patiënten wordt veel aandacht besteed in opleidingen, litteratuur, bijscholingen, etc. Het gaat hier om voortdurende voor- lichting en kennisvermeerdering van artsen over behandelings- en zorgmogelijkheden, over de inzet en toepassing waarvan zij met hun patiënten en, indien dat aangewezen is ook met naasten en vertegenwoordigers, kunnen en zullen overleggen.


---- --