Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Griffith en Terpstra over de omzeiling van de euthanasieprocedure door toediening van medicijnen voor pijnbestrijding (2020308140)

1.
Hebt u kennis genomen van de krantenberichten als aankondiging van het KRO-televisie- programma "Reporter" van vanavond, waarin vermoedens worden uitgesproken dat artsen de euthanasiewetgeving zouden omzeilen door eerder de zogenaamde "terminale sedatie" toe te passen?

1.
Ja.

2.
Kunt u bevestigen dat medicinale pijnbestrijding voor ernstig zieke patiënten, ook wanneer dit het sterven bespoedigt, niet valt onder de euthanasiewetgeving?

2.
Wanneer artsen het lijden van patiënten trachten te verlichten met medicinale pijnbestrijding, ook al is daarbij niet geheel uit te sluiten dat de patiënt daardoor eerder zal overlijden, dan is in zo'n geval geen sprake van euthanasie.

3.
Deelt u de mening dat evenwel terminale sedatie ter omzeiling van omslachtige procedures, zoals neergelegd in de Euthanasiewet, een stap terug zou zijn? Zo ja, bent u bereid te bezien of de door artsen als tijdrovend en bureaucratische papierwin- kel ervaren procedures uit de Euthanasiewet dusdanig kunnen worden vereenvoudigd dat de euthanasiewetgeving op grote schaal wordt gevolgd?

3.
Na jarenlange discussies in maatschappij en parlement is de huidige wetgeving tot stand gekomen. Dit is gebeurd in nauwe samenspraak en mede op initiatief van de medische be- roepsgroep zelf en met een open en transparante procedure voor de wijze van besluitvor- ming bij het handelen door artsen en voor de toetsing van dit handelen. Thans wordt de wet geëvalueerd en daarbij wordt ook de praktijk van terminale sedatie on- derzocht. De resultaten van het evaluatieonderzoek zullen meer inzicht geven in deze pro- blematiek.


---- --