Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
7 april 2003

Doorbraak samenwerking tussen ontwikkelingssamenwerking en bedrijfsleven, vakbonden en maatschappelijk middenveld. Vandaag hebben Staatssecretaris Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en Gerard Doornbos, voorzitter van Agriterra, een convenant getekend waarin heldere afspraken zijn gemaakt om te gaan samenwerken en gebruik te maken van elkaars kennis en expertise. Agriterra is de organisatie die ontwikkelingsprojecten uitvoert namens o.a. LTO Nederland.

Voor de Staatssecretaris is de ondertekening van dit convenant een belangrijke stap in haar streven naar nauwere samenwerking met bedrijfsleven, vakbonden en maatschappelijke organisaties bij het bestrijden van armoede. "Ontwikkelingssamenwerking is niet een zaak van overheden alleen, ook de private sector en maatschappelijke organisaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen en kunnen hierin een belangrijke rol spelen", aldus van Ardenne. Agriterra speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van boerenorganisaties in ontwikkelingslanden en is dankzij dit convenant beter in staat zijn hun stem te laten doorklinken in ontwikkelingsbeleid. Landbouw vormt immers nog steeds de grootste economische sector in veel ontwikkelingslanden.

Armoedebestrijding en economische ontwikkeling van het platteland zijn gediend bij een goed georganiseerde agrarische sector. De overheid dient te zorgen voor een stabiel investerings- en ondernemersklimaat door bijvoorbeeld goede wet- en regelgeving, de benodigde infrastructuur, vermindering van bureaucratie en het tegengaan van corruptie. Een aantrekkelijk ondernemersklimaat is volgens van Ardenne ook gediend bij goed georganiseerde productieketens, waar bijvoorbeeld organisaties van boeren en tuinders deel van uitmaken. En juist op dit punt kan Agriterra een nuttige bijdrage leveren.

Van Ardenne kondigde nog meer samenwerkingsovereenkomsten aan. "Ook de gesprekken met de financiële sector verlopen vlot. Maar daar houdt het voor mij niet op. Er zijn nog verschillende andere sectoren waarmee we verder kunnen zoals het midden- en kleinbedrijf, de metaalindustrie en de watersector."

Agriterra voert namens de LTO-organisatie, de coöperaties, de plattelandsvrouwenorganisaties en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt internationale samenwerkingsprojecten uit. Naast het opbouwen van plattenlandsledenorganisaties, helpt Agriterra bij de opbouw van productie-, verwerkings- en handelscapaciteit, vaak in coöperatief verband en ondersteunt belangenbehartigende organisaties in ontwikkelingslanden bij de beleidsdialoog met de betrokken overheid.