Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie subsidieert inrichting onderdeel ecologische verbindingszone Heiligenbergerbeek

8-4-2003
Gedeputeerde Staten kennen waterschap Vallei & Eem een subsidie toe van 13.000 voor de inrichting van een onderdeel van de ecologische verbindingszone Heiligenbergerbeek op landgoed Den Treek. Met dit project wordt een belangrijke stapsteen in deze verbindingszone ontwikkeld.

De provincie wil langs de Heiligenbergerbeek een ecologische verbindingszone realiseren.
Het waterschap Vallei & Eem heeft dit in haar beleid overgenomen. Het waterschap bezit op deze locatie geen grond om de verbinding tot stand te brengen. Een particulier eigenaar stelt grond beschikbaar om toch de stapsteen - een (klein) natuurterrein waar soorten langer kunnen verblijven - te laten ontwikkelen door het waterschap. De provincie vindt dat deze vorm van samenwerking ondersteuning verdient. Het waterschap wil het project in het najaar van 2003 uitvoeren.

Inrichting verbindingszone
De voorgestelde inrichting omvat het aanleggen van nieuwe natuur en het verbeteren van de waterhuishouding ten gunste van natuurontwikkeling. Er wordt een watergang aangelegd en de watergangen die er al zijn, krijgen flauwe oevers. Ook krijgt het gebied een poel en een retentiebekken en delen van het terrein worden afgeplagd. Het geheel zorgt voor een belangrijke ontsluiting van de natte terreinen, vennen en plassen aan de voet van de Utrechtse heuvelrug richting vallei.
De betreffende particulier is van plan om in de toekomst de natuurontwikkeling uit te breiden op aangrenzende percelen. Via het nu voorliggende project wordt onder ander de waterhuishouding van de aangrenzende percelen alvast geschikt gemaakt voor natuurontwikkeling.

Cofinanciering
Een voorwaarde voor toekenning van subsidie door de provincie is cofinanciering met Europese subsidie
(Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP)-gelden). De kosten van het project bedragen in totaal 52.000,-. Het betreft een cofinanciering van waterschap (25%), Europese subsidie (POP-gelden, 50%) en provinciale subsidie (25%).

Meer informatie: Els Hofman, telefoon 030-258 33 25 of Els.Hofman@provincie-utrecht.nl