Gemeente Heeze-Leende


Gemeente Heeze-Leende bezig met afronding verzelfstandiging accommodaties

In 2000 is de gemeente Heeze-Leende van start gegaan met de verzelfstandiging van een groot aantal buitensportaccommodaties. Eind 2003 zal dit traject worden afgesloten.

In deze periode zijn dan door de gemeente in nauw overleg met de betrokken verenigingen, de accommodaties van een 13-tal verenigingen verzelfstandigd.

De raad van de gemeente Heeze-Leende heeft in 2000 de accommodatiebeleidsnota 2001-2004 vastgesteld. Deze nota was de concretisering van het reeds in 1998 vastgestelde raamwerk. Belangrijk onderdeel van deze nota was de verzelfstandiging van de buitensportaccommodaties in de gemeente Heeze-Leende. Vanuit het verleden hebben gemeenten de taak op zich genomen om een voorwaardenscheppend beleid te voeren op sport- en welzijnsgebied. Gevolg hiervan was, dat het realiseren, beheren en exploiteren van sportaccommodaties traditioneel bij de gemeente terechtkwam. De gemeente Heeze-Leende wil zich toeleggen op de hoofdtaken en het scheppen van randvoorwaarden, het beheer wil ze overlaten aan de gebruiker. Hiermee komt de verantwoordelijkheid dichter bij de gebruiker te liggen. Omdat gemeenten autonoom zijn op het gebied van sport- en welzijnsbeleid is het mogelijk gemeentelijke accommodaties af te stoten (verzelfstandiging). Er zijn geen wettelijke verplichtingen of andere bindende afspraken waaraan men zich moet houden.

De gemeente Heeze-Leende wil de zelfstandigheid van verenigingen op basis van bovenstaande argumenten dan ook zoveel mogelijk stimuleren. Bijkomend voordeel voor de gemeente is dat er geen onderhoudskosten meer zijn en ambtelijke capaciteit anders kan worden ingezet.

Alle verenigingen die voor verzelfstandiging in aanmerking kwamen zijn nauw betrokken bij het traject. Gezamenlijk is tot verzelfstandiging overgegaan, waarbij de gemeente heeft gezorgd voor een goede staat van onderhoud. De verenigingen leverden hun bijdrage door middel van een vorm van zelfwerkzaamheid.

Welke verenigingen zijn inmiddels verzelfstandigd en wat heeft er aan onderhoud, renovatie en/of nieuwbouw plaatsgevonden om deze verzelfstandiging samen met de verenigingen te kunnen verwezenlijken?

2000

· RKSV Sterksel: renovatie van de huidige accommodatie en wegwerken van achterstallig onderhoud.

· Tennis Sterksel: nieuwbouw van een klein tennispaviljoen met grote mate van zelfwerkzaamheid.

· Hockey Heeze: renovatie van het clubgebouw en aanpassing kantine.
2001

· Ponyrijvereniging De Doorzettertjes: vereniging had al een nieuwe accommodatie, betrof alleen formele overdracht.
· Rijvereniging St. Petrus: aanleg van rijbak en overdracht.
· Voetbalvereniging DOSL: in juni besloten het geheel formeel over te dragen. In 1999 was al besloten tot nieuwbouw in 2 fases.
· Ruitersport Heeze: de hal was al in eigendom. Het buitenterrein is enigszins opgeknapt en vervolgens overgedragen.
· Korfbalvereniging Eymerick: wegwerken achterstallig onderhoud en toekomstig onderhoud.

· Handboogsportvereniging Willem Tell: vereniging had al een nieuwe accommodatie, betrof alleen formele overdracht.
· Handboogsportvereniging Rozen van Oranje: met een bijdrage van de gemeente heeft de vereniging een nieuwe accommodatie gebouwd die ook formeel is overgedragen.

· Hobbyclub t Prutske: wegwerken achterstallig onderhoud.
2003

· RKSV Heeze: nieuwbouw accommodatie, waarbij op basis van kengetallen de kosten voor een basisvoorziening (kleedaccommodatie) zijn berekend.


· Sportpaviljoen Leende: gebruikers LIDO en Tennisclub Leende. Nieuwbouw op basis van kosten voor basisvoorziening.

In totaal heeft de gemeente Heeze-Leende meer dan 1 miljoen euro uitgegeven aan de verzelfstandiging van verenigingen in de gemeente. De gemeente en verenigingen zijn blij met het voorspoedige verloop van dit traject en hopen aan het eind van 2003 tot een definitieve afronding over te kunnen gaan.