Regering.nl

8 apr 2003
Vijf limburgse bedrijven verdacht van vogelpest

Vijf kalkoenbedrijven in de gemeente Nederweert in Limburg zijn verdacht van besmetting met vogelpest. Deze bedrijven en de bedrijven in een straal van 1 km eromheen (in totaal 24), zijn direct geruimd.

Dat schrijft minister Veerman (LNV) in brief aan de Tweede Kamer.

Verder laat de minister alle kalkoenbedrijven in het 10 km-gebied rond Nederweert preventief ruimen en later ook in een groter gebied, waarvan de precieze begrenzing nog wordt bepaald. Als bij deze ruimingen blijkt dat de kalkoenen op een bedrijf verschijnselen van vogelpest vertonen, worden in een straal van 1 km om dat bedrijf alle vogelpestgevoelige dieren geruimd. Van de preventief geruimde kalkoenbedrijven worden ook bloedmonsters genomen. Als de uitslag van de test voor een bedrijf positief is, worden alsnog alle pluimveebedrijven in een straal van 1 km rond dat bedrijf geruimd. In totaal zullen door deze aanpak enkele tientallen bedrijven extra worden geruimd.

Voortzetting landelijke stand still
Veerman beraadt zich nog op de duur van de landelijke stand still, die hij op 4 april heeft afgekondigd. Deze houdt in dat in heel Nederland een vervoersverbod geldt van pluimvee en ander vee (zoals paarden, koeien, varkens, schapen en geiten) dat afkomstig is van bedrijven waar ook pluimvee wordt gehouden. Ook (broed)eieren en pluimveemest mogen niet worden vervoerd. Het vervoer van veevoer, melk en biggen is onder strikte voorwaarden toegestaan. Dit moet acute problemen als gevolg van de stand still voorkomen.

Ruimingen Gelderse Vallei en Beneden-Leeuwen
Al het pluimvee op bedrijven in de Gelderse Vallei en Beneden-Leeuwen is geruimd. Het gaat om 10,7 miljoen dieren van 748 bedrijven. De ruimingen van kippen die als hobby worden gehouden, gaan nog verder.

Verspreiding via contacten
Hoewel de oorzaak van de besmetting in Limburg en Noord-Brabant (Teeffelen) nog niet bekend is, geeft minister Veerman aan dat bij de verspreiding van het virus de contacten tussen bedrijven in de pluimveesector een grote rol spelen. Veerman doet 'een dringend beroep' op mensen die bij de pluimveesector betrokken zijn, om 'uiterst terughoudend' te zijn met contacten die het virus kunnen verspreiden. Hieronder vallen ook de gebruikelijke contacten met familie of buren.

De Algemene Inspectiedienst (AID) maakt nog steeds processen-verbaal op voor verboden transporten, het niet-ophokken van pluimvee en het niet-afdekken van pluimveemest. In totaal heeft de AID 201 processen-verbaal opgemaakt bij 4794 controles.

Onderzoek onder wilde vogels
De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar vogelpest onder wilde vogels, omdat deze verspreiders van het virus kunnen zijn. De onderzoekers hebben bij de onderzochte wilde vogels in de Gelders Vallei geen besmetting met het vogelpestvirus gevonden.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer

Dossiers
Klassieke vogelpest