Gemeente Cranendonck


07-04-2003 18:06 uur

Kippenbedrijf in Maarheeze preventief geruimd
Zondag 6 april, is begonnen met de preventieve ruiming van een kippenbedrijf in Maarheeze. Het bedrijf zou in contact zijn geweest met het Limburgse kalkoenbedrijf in Ospel, dat eerder vorige week werd geruimd. De gemeente Cranendonck is hiermee in verhoogde staat van waakzaamheid gekomen.

Met de ruiming van het Limburgse bedrijf in Ospel viel de gemeente Cranendonck al gedeeltelijk in het toezichtsgebied (de zogeheten 10-kilometerzone). In Nederland is reeds een algeheel vervoers -en exportverbod voor pluimvee ingesteld. Daarnaast is in geheel Cranendonck de verplichting ingevoerd om de zogeheten A1-gevoelige dieren (o.a. kippen, kalkoenen, ganzen, zwanen, eenden, duiven, fazanten, pauwen, patrijzen) op te hokken. Deze dieren moeten worden binnengehouden in stal of hok. Ze mogen namelijk niet in aanraking komen met vogels en hun uitwerpselen.

Op de website van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (www.minlnv.nl/infomart/dossiers/vogelpest) vindt u alle actuele en gedetailleerde informatie over dit onderwerp. U kunt dit ministerie ook gratis bellen: 0800-2233322. Daarnaast vindt u meer informatie op teletekstpagina's 461, 462, 463.

---

De meest gestelde vragen over vogelpest

Is er een risico voor de volksgezondheid?
Consumptie van vlees of eieren van met vogelpest besmette dieren levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest doormaakt en met een menselijke influenza, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo zou dan een nieuwe virusvariant kunnen ontstaan die wel gevaarlijk zou kunnen zijn voor de volksgezondheid. Om die reden heeft minister Veerman besloten dat mensen die actief zijn bij het ruimen van bedrijven, een griepprik moeten krijgen. Zonder griepprik mogen zij niet meer worden toegelaten bij het ruimen van bedrijven die verdacht zijn van vogelpest of waar de besmetting daadwerkelijk is vastgesteld. Tevens zijn alle ruimers verplicht anti-virale middelen tegen het vogelgriepvirus in te nemen. Hiermee wordt de kans dat het vogelgriepvirus in contact komt met het menselijke griepvirus zo klein mogelijk gemaakt. Veerman volgt hiermee de adviezen op van staatssecretaris Ross- van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Het LNV-Loket 0800-2233322.

Wat zijn de symptomen van vogelpest?
Het virus bestaat uit een laag pathogeen virus en een hoog pathogeen virus: De effecten van het laag pathogeen virus variëren van zeer lichte verschijnselen tot ernstige verschijnselen. De symptomen van het laag pathogeen virus zijn: luchtwegbezwaren, eiproductiedaling, milde tot zware ontsteking van de luchtpijp, gezwollen kop. Het hoog pathogeen virus veroorzaakt ernstige ziekteverschijnselen en plotselinge toename van de sterfte. De symptomen van het hoogpathogeen virus zijn: ophoping van abnormale hoeveelheid vocht aan hoofd, aangezicht en nek, onderhuidse bloedingen in poten, lellen en de kam, weefselsterfte, luchtwegproblemen, overvloedige traanvorming, ontsteking bijholte van de neusholte, diarree, sloom, ruw verenkleed, eiproductiedaling. Klassieke vogelpest is zeer besmettelijk. De incubatietijd bedraagt ongeveer 10 dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Via laboratoriumtests wordt de diagnose van vogelpest definitief vastgesteld.

Ik heb maar een paar kippen, ganzen. Gelden voor mij ook maatregelen? De maatregelen die zijn ingesteld, gelden voor alle houders van dieren die gevoelig zijn voor klassieke vogelpest. Dus ook voor particuliere houders van deze dieren. In Cranendonck geldt nu een algemene ophokplicht.
AI -gevoelige dieren (zoals hierboven omschreven) moeten worden opgesloten in een afgeschermde ruimte die tenminste voorzien is van een ondoordringbare dakbedekking. De zijkanten moeten zijn voorzien van zo fijn mogelijk gaas.

Werkt het bestrijdingsbeleid wel, ook gezien de laatste uitbraken van vogelpest?
Het beleid is erop gericht de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dammen. Daarom worden eerst de besmette bedrijven geruimd en vervolgens ook de bedrijven in een gebied er omheen. Tegelijkertijd wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het virus niet buiten het gebied gebracht kan worden: zo is het vervoer verboden van AI-gevoelige dieren en hun producten, en zijn tal van maatregelen ingesteld die ervoor moeten zorgen dat het virus zich niet via contacten of transporten kan verspreiden. Heel belangrijk is dat het contact met AI-gevoelige dieren zoveel mogelijk wordt vermeden. Het Ministerie en ook andere handhavingsdiensten leveren maximale inzet om ervoor te zorgen dat alle regels ook goed worden nageleefd. Maar een virus laat zich nooit volledig beheersen. Omdat de verspreiding voornamelijk via contacten verloopt is het van belang dat iedereen contacten met bedrijven met AI-gevoelige dieren zoveel mogelijk vermijdt, en daar waar dat niet mogelijk is maximaal rekening houdt met de hygiënemaatregelen.

Waarom voert het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij dit bestrijdingsbeleid?
Het ministerie van LNV bestrijdt dierziekten die zeer besmettelijk zijn en zich daardoor tot een epidemie zouden kunnen ontwikkelen. Bij een epidemie worden veel dieren gedood. Een besmettelijke ziekte treft immers zelden één bedrijf, dus raken alle houders in de wijde omgeving bij een uitbraak betrokken. Voor houders van hobbydieren is verlies van de dieren emotioneel, voor de bedrijfsmatige houders komt daar nog bij dat het voortbestaan van het agrarisch bedrijf gevaar loopt. Klassieke vogelpest is een voorbeeld van zo'n zeer besmettelijke dierziekte: de ziekte behoort tot de zogenaamde lijst A ziektes. Dit is een lijst van zeer besmettelijke dierziektes die door de Europese Unie is vastgesteld. Deze ziektes moeten aan de hand van Europese regelgeving worden bestreden.

Waarom is vaccineren geen optie?
Het ministerie heeft deze alternatieve bestrijdingsmethode laten onderzoeken. Op dit moment vormt vaccineren van AI-gevoelige dieren geen alternatief voor de bestrijdingsmethode, om met name twee redenen. Ten eerste verhindert vaccineren van gezonde dieren in een besmet gebied de verspreiding van de ziekte niet. Gevaccineerde dieren blijven namelijk wel drager (en dus verspreider) van het virus. Ten tweede maken de dieren die gevaccineerd zijn dezelfde antistoffen aan als wanneer ze besmet zouden zijn met vogelpest. Op dit moment is er geen test die het verschil tussen gevaccineerde en besmette dieren kan vaststellen.

Waarom zijn er zoveel verschillende gebieden ingesteld met verschillende maatregelen? Kan er niet beter gewoon 1 gebied worden aangewezen?
Uitgangspunt in de bestrijding van de ziekte is het veterinaire risico dat mens en dier vormen voor verdere verspreiding van het virus. De gebieden zijn ingesteld op basis van dit risico. Zo gelden er in een bepaalde gebieden dicht bij een besmetting of ernstige verdenking van een besmetting strengere maatregelen dan in een gebied waar het virus nog niet is geconstateerd of waar de kans dat het virus zich daar zal voordoen, epidemiologisch gezien kleiner is.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik zelf de ziekte verder verspreid?
Iedereen kan vogelpest onbewust verspreiden. Uzelf, uw gezin of bezoekers. Of u nu een bedrijf met pluimvee of andere vatbare vogels heeft, of deze dieren als hobby houdt. Vogelpest laat zich namelijk erg gemakkelijk verspreiden. Vooral via kleding, schoenen en handen. Het virus kan al aanwezig zijn zonder dat u het weet. Een beetje mest onder een schoen is dan al voldoende om het verder te brengen. Wat kunt u doen om verspreiding tegen te gaan?

Dierhouders en hun gezinsleden
Als u (mogelijk) andere dierhouders gaat ontmoeten, neem dan vlak voor vertrek een douche of was uzelf uitgebreid. Vergeet daarbij uw haar niet. Trek schone kleren en schoenen aan, die u gescheiden houdt van de kleren en schoenen die u thuis en op het bedrijf draagt. Was voor vertrek nog even uw handen met water en zeep. Bezoek geen andere plaatsen waar voor vogelpest gevoelige dieren aanwezig zijn, zoals dierentuinen, kinderboerderijen en agrarische bedrijven. Wissel na thuiskomst van een bijeenkomst direct weer van kleding en schoeisel.

Schoolgaande kinderen
De kinderen van dierhouders kunnen gewoon naar school gaan. Wel is het verstandig om ook kinderen schone kleren en schoenen te laten aantrekken bij vertrek en ze goed te laten wassen of douchen. Ook fiets of brommer moeten goed gereinigd worden. Houd ook voor de kinderen de kleding en schoenen die zij buitenshuis dragen gescheiden van wat zij thuis en op het erf dragen. Kinderen die komen van besmette of verdachte bedrijven moeten extra voorzichtig zijn. Heeft een en ander gevolgen voor bepaalde evenementen? Vooralsnog niet. Zolang het geen agrarisch gelieerde evenementen betreft, kunnen alle geplande evenementen (zoals Koninginnedag en het Harlekijnfestival) gewoon doorgaan.

Ik heb een andere vraag over de vogelpest, waar kan ik terecht? U kunt voor vragen gratis bellen met Het Landbouw, Natuurbeheer en Visserij-loket, telefoonnummer 0800-22 333 22. U kunt ook de website van dit ministerie bezoeken: www.minlnv.nl (dossier klassieke vogelpest). U kunt ook teletekst raadplegen: pagina 461, 462 en 463.
---

07-04-2003

Vooraankondiging

Onthaal burgemeester Meinema op donderdag 24 april Op donderdag 24 april a.s. wordt dhr. B.P. Meinema officieel ontvangen als nieuwe burgemeester van de gemeente Cranendonck. `s Middags vindt in gemeenschapshuis De Borgh een buitengewone raadsvergadering plaats, waar dhr. Meinema officieel als burgemeester wordt geïnstalleerd. Na afloop vindt er een openbare receptie plaats, waar alle inwoners van harte voor zijn uitgenodigd. Volgende week verneemt u méér over het onthaal van dhr. Meinema.
---