FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 07 / 04 / 2003

Klassieke vogelpest in Nederland, België bereidt zich voor

Situatie bufferzone

Dit weekeinde werd een coördinatievergadering gehouden met de betrokken burgemeesters van de bufferzone in het noorden van de provincie Limburg. De maatregelen die van toepassing zijn in een bufferzone werden er toegelicht door een verantwoordelijke van de provinciale controle-eenheid van het Voedselagentschap.

Het call-center voor de pluimveesector blijft bereikbaar op het nr 02/208.41.27 terwijl de consument met zijn vragen verder terecht kan op het Meldpunt van het Voedselagentschap op het nr 0800-13-550.

Situatie in Nederland

In Ospel nabij Weert deden er zich ondertussen twee ernstige verdenking voor rond de eerste verdenking.

Situatie in België

In het kader van de verhoogde waakzaamheid werden reeds in een 300-tal gevallen autopsies uitgevoerd. In ongeveer 100 van deze gevallen werden bijkomende virologische analyses uitgevoerd. Tot nu toe resulteerde geen enkel onderzoek in aviaire influenza.

Het Voedselagentschap houdt er rekening mee dat niettegenstaande alle voorzorgsmaatregelen klassieke vogelpest toch zou uitbreken in België. Alle voorbereidingen worden getroffen om hieraan het hoofd te kunnen bieden. Ondertussen doet het Voedselagentschap beroep op ieders verantwoordelijkheidszin die actief is in de pluimveesector en dringt het aan op de strikte toepassing van de uitgevaardigde maatregelen.

Deze maatregelen evenals de antwoorden op een reeks vaak gestelde vragen zijn raadpleegbaar op de website van het agentschap : www.favv.be.