Anti Racisme Informatie Centrum

Onderwijs

email

actueel

Nieuw op TIJM
nieuwsbrief nr. 1 2003 www.tijm.nl

Interculturaliseren en onderwijs

De e-nieuwsbrief waarin wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en wijzigingen in ons aanbod.

1. Deskundige van de maand

Iedere maand beantwoordt een deskundige de drie vragen van TIJM. Deze maand Carola Eijsenring, consulent onderwijs en projectleider van diverse provinciale pabo-projecten bij Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant.

2. Brandende conflicten bespreekbaar in onderwijs

Eind 2002 heeft TIJM in het teken gestaan van de Palestijns-Israëlische kwestie. Dit thema is door het onderwijs goed ontvangen. Het bespreekbaar maken van conflicten in het onderwijs wordt door veel docenten als moeilijk ervaren. Eddie Nieuwenhuizen, documentatiemedewerker van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie, heeft een factsheet over Irak samengesteld, bruikbaar als achtergrondinformatie of als lesmateriaal bij het bespreekbaar maken van de oorlog in Irak.

3. Didactiek en Methodiek


- Stripboek over de Tweede Wereldoorlog, een uitgave van de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland. In de strip, getiteld 'De Ontdekking' worden aan de hand van de belevenissen van een familie tijdens de Duitse bezetting de belangrijkste feiten over de Tweede Wereldoorlog verteld. De strip is speciaal gemaakt voor het onderwijs en is vooral bedoeld voor leerlingen van het vmbo.


- Nou en?! over vooroordelen, discriminatie en racisme, een uitgave van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie. Nou en?! is ontwikkeld voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar die een werkstuk of spreekbeurt over vooroordelen, discriminatie of racisme willen houden. Leerkrachten van de groepen 7 en 8 kunnen de folder als lesmateriaal gebruiken.


- Bevrijdingsnummer 2003, bulletin van het Nederlands Auschwitz Comité. Een, voor het onderwijs gratis te verkrijgen bulletin met artikelen, verhalen en beschouwingen rondom thema's als Oorlog en Vrede, Vrijheid en Discriminatie.


- Docentenhandleiding behorende bij de Unicef-boekjes 'Geeft kinderen een toekomst'. De negen Unicef boekjes over de rechten van het kind zijn in het primair onderwijs, vmbo en in de onderbouw van havo/vwo te gebruiken. De docentenhandleiding geeft naast praktische opdrachten, een lesplan, tips voor organisatie en een evaluatieformulier.


- Grensgevallen - waar sta jij? Een lespakket van de Anne Frank Stichting dat docenten in staat stelt hun klas te laten debatteren over vrijheid van meningsuiting.


- Mensen en monumenten. Werelderfgoed in Nederland en in de wereld. In dit pakket wordt gewezen op het belang van (en behoud van) cultureel erfgoed waardoor begrip wordt ontwikkeld voor de cultuur en identiteit van andere volkeren en waardoor tevens de identiteit van de leerling wordt bevestigd.


- Mondiaal solidair, een wegwijzer voor activiteitendagen, biedt een handreiking voor scholen om jongeren op een actieve manier de mogelijkheid te bieden zich te verdiepen in andere culturen en aspecten van duurzame ontwikkeling waardoor eigenschappen als begrip, verantwoordelijkheid voor en betrokkenheid bij anderen worden bevorderd.


- Tolerantietest. Een uitgave van Stichting Vredeseducatie om de discussie over fatsoen, normen en waarden op scherp te zetten.


- We blazen uw auto even op. Een boek geschreven door Eva Ludemann. Een nieuwe bijdrage passend bij het TIJM-thema: Brandende conflicten bespreekbaar in het onderwijs. Het boek biedt een soms aangrijpende, soms onverwacht vrolijke kijk achter de schermen van het Midden-Oostenconflict.

4. Feiten en Cijfers


- Factsheet Irak. Zie informatie onder 2. Brandende conflicten bespreekbaar in het onderwijs. (downloadversie)


- Schoolkeuze in een multi-etnische samenleving, een uitgave van het SCO-Kohnstamm-Instituut. Een onderzoeksverslag over de invloed van het keuzegedrag van ouders op etnische segregatie in het basisonderwijs.


- Interactie in de multiculturele klas, een themanummer van het tijdschrift Pedagogiek.

5. Adressen en links


- irak.kennisnet.nl, een special over de oorlog in Irak met een poll, forum, lesmateriaal en diverse aanverwante rubrieken.


-
www.amnesty.nl/youngamnesty, de nieuwe jongerensite van de Nederlandse afdeling van Amnesty International online. Met speciale pagina's voor kinderen van de basisschool, jongeren, studenten en docenten. Zij vinden er informatie voor spreekbeurten en werkstukken, downloadmateriaal, lesmateriaal, schrijfacties en meer.


-
www.steunpuntico.be, biedt ondersteuning op het gebied van ICO aan organisaties in het onderwijs en daarbuiten.


-
www.vormen.org, een Vlaamse organisatie voor mensenrechteneducatie.


-
Naar aanleiding van recente discussies binnen het onderwijs, zoals rond de chador, het hoofddoekje, regels voor taalgebruik, kledingvoorschriften, extreemrechtse uitingen en groepsvorming, organiseert het LBR op 4 juni een studiedag. Verschillende workshops bieden achtergrondinformatie, praktische handreikingen en suggesties om problemen aan te pakken en te voorkomen. Bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs en het jongeren- /welzijnswerk. Voor meer informatie www.lbr.nl/lbr/programmastudiedag.html.

Heeft u zelf tips en suggesties voor TIJM mail ze naar tijm@lbr.nl

TIJM is on your site !

Redactie www.tijm.nl