Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 8-04-2003
Persberichten district Maastricht (HP 12.45 uur) Dinsdag 8 april 2003

Maastricht, winkeldieven aangehouden.

Maandagmiddag 7 maart 2003 heeft de politie tegen een 22 jarige inwoner van Maastricht proces-verbaal opgemaakt wegens het plegen van een winkeldiefstal.
De inwoner van Maastricht nam in een bouwmarkt aan de Porseleinstraat te Maastricht een houtzaag weg met een winkelwaarde van ruim 13 euro. Hij dacht dat de diefstal niet was opgevallen en verliet de winkel. Aan de uitgang werd hij door het personeel ter verantwoording geroepen. Door de gewaarschuwde politie werd hij meegenomen naar het politiebureau waar proces-verbaal werd opgemaakt. Hij kreeg in het kader van afhandeling snelrecht een transactievoorstel van 115 euro aangeboden. Van de bouwmarkt kreeg hij een winkelverbod opgelegd.

Ook een 40 jarige inwoonster van Maastricht werd maandagmiddag 7 maart 2003 op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal die in een drogisterij aan de Brusselsepoort gepleegd werd. Zij rekende een aantal levensmiddelen met een winkelwaarde van ruim 45 euro niet af en verliet de winkel. Bij de uitgang trad het alarm van de beveiligingspoortjes inwerking waarna de vrouw door het personeel werd gecontroleerd. Daarbij bleek de winkeldiefstal. De gewaarschuwde politie nam de winkeldievegge mee naar het politiebureau waar tegen haar proces-verbaal werd opgemaakt. Zij kreeg in het kader van afhandeling snelrecht een transactievoorstel aangeboden van 115 euro.

Berg en Terblijt, snelheidscontrole.

Maandagmiddag 7 april 2003 heeft tussen 15.45 en 16.40 uur op de Rijksweg te Berg en Terblijt een snelheidscontrole plaatsgevonden. Van de 530 gecontroleerde motorvoertuigen bleken 34 bestuurders harder te rijden dan de geldende maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 105 km per uur.

Ook in Gronsveld vond maandagmiddag een snelheidscontrole plaats. De radarauto controleerde op de Rijksweg tussen 14.45 en 15.30 uur de snelheid van 380 langsrijdende motorvoertuigen. Slechts twee bestuurders bleken harder te rijden dan de toegestane 80 km per uur. De hoogste snelheid bleek 98 km per uur te zijn.

Maastricht, illegalen aangetroffen.
In een Spaanse vrachtauto heeft de politie dinsdagmorgen 8 april 2003 twee illegale vreemdelingen aangetroffen. Beiden zijn voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau.
Dinsdagmorgen omstreeks 02.15 uur hoorde een Spaanse vrachtwagenchauffeur in Maastricht gebonk in de laadruimte van zijn auto. Hij nam telefonisch contact op met de politie die hem naar het politiebureau loodste. Daar werd de laadruimte geopend en kwamen er twee personen te voorschijn. Bij onderzoek bleek het om twee mannelijke Iranezen (23 en 20 jaar) te handelen. Zij hadden Franse papieren in hun bezit waaruit bleek dat zij recent door de Franse politie waren gecontroleerd en hun verblijf voor een maand in Frankrijk was toegestaan, maar dat zij voor 3 mei Frankrijk dienden te verlaten. Het tweetal werd ingesloten aan het politiebureau. De 40 jarige Spaanse chauffeur is afgelopen nacht verhoord. Hij verklaarde in Frankrijk slechts eenmaal te zijn gestopt voor het tanken van zijn voertuig. Daarna was hij via Calais en de trein naar Engeland gereden waar hij in Boston een vracht afleverde. Bij zijn terugkeer in Frankrijk zijn tijdens en stop op onbekende wijze beide illegalen in de laadruimte gekomen. Na verhoor kon de chauffeur zijn reis voortzetten. Hij moest in Maastricht zijn om een vracht op te halen. De afdeling vreemdelingenzaken heeft beide illegalen inmiddels verhoord. Gebleken is dat beiden Iranezen zich vermoedelijk hebben vergist. Zij dachten dat de vrachtwagen naar Engeland zou rijden. Hun bedoeling was om daar asiel aan de vragen. Toen zij bemerkten dat de vrachtwagen helemaal niet richting Engeland reed begonnen zij op de laadklep van de vrachtauto te slaan. Op korte termijn zullen beiden illegalen naar het land van herkomst worden verwijderd.

Maastricht, dumping xtc-afvalstoffen.
Vanmorgen 8 april 2003 zijn langs een landweg aan de Windmolen te Maastricht meerdere vaatjes chemicaliën aangetroffen. Vermoedelijk betreft het een dumping van afvalstoffen afkomstig uit een XTC-laboratorium.
Een wandelaar trof vanmorgen omstreeks 10.00 uur langs een landweg van de Windmolen meerdere vaatjes met daarin vloeistoffen aan. Hij meldde dit telefonisch aan de politie.
Een politiepatrouille trof langs de landweg de bedoelde vaatjes aan samen met een aantal dozen. Het bleken 44 vaatjes te zijn waarvan er enkele met aceton gevuld waren. De andere waren geheel of gedeeltelijk gevuld met onbekende vloeistoffen. In de dozen was een onbekend poeder aanwezig. Verondersteld wordt dat dit mislukte amfetamine betreft. De afdeling milieu van de politie in de regio Limburg-Zuid heeft de vaatjes bemonsterd. Het Nederlands Forensisch Instituut te Rijswijk aan wie de monsters worden toegezonden zal onderzoek doen om te achterhalen welke vloeistoffen het betreft en wat het aangetroffen poeder is. Een gespecialiseerd bedrijf zal de vaatjes en de dozen met inhoud ophalen, vervoeren en opslaan. Vermoedelijk heeft de dumping afgelopen nacht plaatsgevonden. Wie daarvoor verantwoordelijk is geweest is volledig onbekend.