Nederlands Uitgeversverbond

Onderhandelingen CAO Vaktijdschriftjournalisten opgeschort

Tijdens de tweede onderhandelingsronde op 7 april 2003 heeft de NVJ-delegatie de CAO-onderhandelingen in het kader van de CAO voor Vaktijdschriftjournalisten opgeschort. Hoewel de CAO-onderhandelingen tussen de Groep Uitgevers voor Vak en Wetenschap (UVW), behorend tot het Nederlands Uitgeversverbond, en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) nog maar pas met het CAO-overleg zijn begonnen, heeft de NVJ nu al aangegeven er geen vertrouwen in te hebben dat werkgeversdelegatie bereid is tot een evenwichtig onderhandelingsresultaat te komen. De NVJ-delegatie baseert haar gebrek aan vertrouwen op het voorstel van de werkgeversdelegatie om, gegeven de grote structurele en conjuncturele problemen in de vaktijdschriftuitgeverijsector en de problematische situatie bij de pensioenfondsen, de periodieke verhoging (per 1 juli) in 2003 te halveren in combinatie met een structurele salarisverhoging van 1%.
De werkgeversdelegatie heeft over het opschorten van het CAO-overleg in dit stadium haar verbazing uitgesproken, aangezien pas een eerste concreet bod op tafel is gelegd. Toegezegd is om ook de overige voorstellen van de NVJ bij de besprekingen te betrekken, zodra er overeenstemming is bereikt over de onderwerpen: structureel loonbod, met toekennen van schaaltredeverhogingen en een eventuele eenmalige uitkering.
De NVJ-delegatie, die zelf ook over een dergelijk pakket wilde spreken, heeft een looneis van 3,5% structureel voor het jaar 2003 op tafel gelegd en bleek niet bereid op dit punt enige beweging te maken. Deze looneis is naar zeggen van de NVJ-delegatie gebaseerd op het koopkrachtverlies in 2002. De NVJ-delegatie loopt met deze looneis voor 2003 bewust uit de pas met het op landelijk niveau overeengekomen Centraal Akkoord, waarin de te maken loonafspraken zijn gemaximeerd op 2,5%. De werkgeversdelegatie heeft gesteld dat de looneis van 3,5% plus de gemiddelde periodiek van 2,28% in 2003 zal leiden tot een totale salarisverhoging van gemiddeld 5,75%, welk niveau voor de werkgeversdelegatie, gegeven de zeer grote problemen in deze sector, onbespreekbaar is.
Overigens zijn de CAO-lonen voor de vaktijdschriftjournalisten per 1 juli 2002 structureel al met 3,5% verhoogd ingevolge de toen vigerende CAO.

De werkgeversdelegatie heeft, met inachtneming van het NUV-raammandaat, met harde cijfers over de sterk teruggelopen resp. nog steeds verder dalende advertentie-inkomsten alsmede afkalvende oplagen in de vaktijdschriftensector, zowel conjunctureel als structureel, aangegeven slechts onder bepaalde voorwaarden en in beperkte mate ruimte te zien voor een structurele loonsverbetering in 2003.
De werkgeversdelegatie heeft benadrukt dat het voor de vaktijdschriftensector van vitaal belang is om de stijging van de loonkosten echter tot een minimum beperkt te houden, mede met het oog op de sterk gestegen resp. nog verder stijgende pensioenlasten en het gevaar voor een verder afnemende werkgelegenheid. In de afgelopen 12 tot 18 maanden is de werkgelegenheid als gevolg van noodzakelijke reorganisaties binnen de gehele uitgeverijsector al met circa 10% gekrompen. In vergelijking met andere bedrijfstakken is dit percentage uitzonderlijk hoog.

Nu het CAO-overleg is opgeschort, zullen CAO-partijen hun achterbannen informeren en raadplegen. Afhankelijk van het resultaat van deze raadpleging, zal het CAO-overleg op 17 april worden voortgezet.

Lex Rozenbroek
woordvoerder werkgeversdelegatie

« terug