NVP

NVP: Investeringen private equity op peil

Dit is een persbericht van de nederlandse vereniging van

participatiemaatschappijen

Den Haag, 8 april 2003 - Ondanks het verslechterende economische klimaat zijn de investeringen in private equity in 2002 vrijwel op peil gebleven. Dit blijkt uit onderzoek onder de leden van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), die gezamenlijk 6,1 miljard euro in portefeuille hebben. Het onderzoek toont aan dat nog steeds wordt geïnvesteerd in zowel jonge als volwassen bedrijven. Vooral het aandeel expansiefinancieringen is aanzienlijk gestegen en de belangstelling voor buyouts blijft groot. Start-financiering van ICT-bedrijven is gedaald, investeringen in biotechnologie zijn in opmars.
Door de ongunstige ontwikkelingen op de beurs zijn de exitmogelijkheden beperkt. Om de economie nieuwe impulsen te geven, pleit de NVP voor herinvoering van stimuleringsregelingen, met name een garantieregeling voor starters.

Mede op basis van deze resultaten concludeert NVP-bestuursvoorzitter Robert Schipper: 'Onze leden vormen meer dan ooit een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. De 1.200 Nederlandse bedrijven die door private equity worden ondersteund, vertegenwoordigen circa 15% van het BNP. Het investeringsniveau in onze sector is nog steeds op peil, terwijl beursintroducties en emissies vorig jaar niet of nauwelijks aan de orde waren. In tegenstelling tot de rest van Europa (een daling van 50%) is de omvang van nieuw verworven fondsen in Nederland met 14% gestegen tot 877 miljoen euro.'

In 2002 investeerden de NVP-leden voor een gezamenlijk bedrag van 1,3 miljard euro. Dit is weliswaar een daling van 7,1% ten opzichte van 2001, maar ook de desinvesteringen van de NVP-leden namen af, met 43,9% tot 377 miljoen euro.

De praktische onmogelijkheid van beursintroducties is mede oorzaak van de sterke afname van de desinvesteringen. Daarnaast steeg het aantal faillissementen met 17%, vrijwel gelijk aan het landelijk gemiddelde. De secondary buyout, waarbij een andere participatiemaatschappij de deelname overneemt, is in opkomst als alternatieve desinvesteringsmogelijkheid. Het ontbreken van goede exitmogelijkheden kan de bereidheid tot investeren onder druk zetten.

Accentverschuivingen
Het aantal ondernemingen dat expansiefinanciering heeft ontvangen, is met bijna de helft toegenomen. Daarmee maakt expansie- en brugfinanciering 42,8% uit van de in 2002 gepleegde investeringen. Buyouts vertegenwoordigen 31,6% van het geïnvesteerde vermogen. Als verklaring voor de belangstelling voor buyouts noemt de NVP herstructureringen van grote, vaak multinationale concerns. Bij de ontwikkelingen per bedrijfssector valt verder de opkomst van biotechnologie het meest op. In 2002 nam deze sector 14,3% van de investeringen van NVP-leden voor zijn rekening, in 2001 nog slechts 4,9 procent. De investeringen in deze sector betreffen veelal startkapitaal.

Professionalisering
Voor Robert Schipper is het duidelijk dat de sector verder professionaliseert. 'Er wordt kritischer gekeken bij het ter beschikking stellen van seed- en startkapitaal. Het grotere aantal faillissementen is enerzijds een terugslag, anderzijds kan je zeggen dat hiermee de kwaliteit van de portefeuille wordt verbeterd.' Voor de toekomst verwacht de NVP een voortgaande groei in expansiefinanciering en buyouts. 'Vooral als de geopolitieke spanningen afnemen, zal de behoefte aan investeringen toenemen. Participatiemaatschappijen zijn bereid daarvoor zowel de middelen als hun expertise ter beschikking te stellen.'

Vooruitzichten
Gezien de huidige ontwikkelingen zijn de vooruitzichten op korte termijn onzeker. Toch is de verwachting dat private equity zich verder ontwikkelt als een factor van betekenis voor de Nederlandse economie. In het afgelopen jaar is opnieuw bewezen dat vermogen beschikbaar is voor kansrijke ondernemingen die het vertrouwen van de markt genieten. Door herstructureringsmaatregelen bij grote concerns en een verwachte toename van het aantal public-to-private-deals in het midkapsegment, zal in de komende jaren het klimaat voor private equity gunstig blijven.
Daarnaast zullen participatiemaatschappijen veel aandacht blijven besteden aan uitbouw en versterking van de meest kansrijke bedrijven in de bestaande portefeuille via expansiefinanciering. Ter stimulering van nieuwe eerste investeringen pleit de NVP voor minimaal het behoud van het huidige fiscale regime. Daarnaast acht zij het noodzakelijk dat extra stimulansen worden gegeven door middel van een garantieregeling voor investeringen in startende bedrijven met name in de technologiesector.


---