Provincie Limburg

Provincie: Vogelpest in Limburg noopt tot extra voorzichtigheid (096) GS zeer bezorgd over uitbreken Vogelpest rond Nederweert

Gedeputeerde Staten zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor de agrarische sector als geheel in verband met de ontwikkelingen rond de Vogelpest. Juist omdat de verdere verspreiding van het virus en daardoor de ontwikkeling van de ziekte niet te voorspellen is, vragen GS uiterste zorgvuldigheid in de na-leving van de regels van het Ministerie van LNV. Limburg als grensprovincie en vooral Noord en Midden-Limburg met een grote dichtheid aan pluimvee is bijzonder kwetsbaar. Verder adviseren GS om terughoudend te zijn met het laten doorgaan van bijeenkomsten waarbij agrariërs en andere bewoners uit het landelijk gebied bij betrokken zijn. Het provinciaal bestuur stopt de bezoeken van ambtenaren aan agrarische bedrijven, tenzij daar nadrukkelijk noodzaak voor is.

De bezorgdheid van GS geldt zowel voor de dieren zelf als voor boeren, toeleveranciers, afnemers en dienstverleners. De ziekte brengt een enorme ontwrichting met zich mee voor de hele agrarische wereld, de getroffen gebieden natuurlijk in de eerste plaats, reageert landbouwgedeputeerde Ger Driessen. GS roepen op om maximaal voorzichtig te zijn door loyaal en royaal de regels van het Ministerie van LNV na te leven.

Richtlijnen ambtenaren
Gisteren hebben alle provinciale ambtenaren richtlijnen gekregen over hoe zij moeten omgaan met de Vogelpest. Afspraken waarbij meerdere mensen zijn uitgenodigd die in besmette gebieden wonen kunnen beter worden uitgesteld. Enerzijds om het risico op verdere besmetting zo klein mogelijk te houden, anderzijds om degenen die uit voorzorg thuis blijven, niet op informatieachterstand te zetten.

Informatie
De coördinatie van de aanpak van de Vogelpest-problematiek ligt bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij LNV). Voor informatie over de Klassieke Vogelpest zijn de volgende informatiebronnen en telefoonnummers beschikbaar:
* de internetsite van het ministerie van LNV: www.minlnv.nl/vogelpest;

* het LNV-Loket: 0800-2233322, maandag t/m vrijdag 08.30 - 20.00 uur; zaterdag en zondag 10.00 16.00 uur;

* teletekst: pagina's 461 (LTO) en 462/463 (LNV);
* voor agrariërs: de Limburgse Land- en Tuinbouwbond: 0475 38 17 77.
8-4-2003 12:23