Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

08-04-2003
Mededeling NAM over boorlocatie Surhuisterveen

Zoals wellicht bekend heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) alweer enige jaren geleden gas aangeboord vanaf de locatie (door hen genoemd) Surhuisterveen, gelegen aan de Dalweg te Surhuisterveen. Om inzicht te krijgen in de productiecapaciteit van de gasput is het noodzakelijk om een zogenaamde productietest uit te voeren.

Het gas dat tijdens het testen vrijkomt, moet om veiligheidstechnische redenen worden verbrand. Dit branden, 'affakkelen' genoemd, gebeurt via een tweetal tijdelijk opgestelde "Enclosed-Burners" oftewel dichte branders, waarbij het gas binnen een gesloten omkasting (welke van boven open is) zal worden verbrand. De vlam is niet zichtbaar voor de omgeving. Het testen zal zoveel mogelijk overdag plaatsvinden; één zogenaamde 'conituetest' van 48 uur zal ook 's nachts doorgaan.

Voorzover het zich laat aanzien starten de testwerkzaamheden op dinsdag 8 april en nemen ze drie weken in beslag. De test zal dus eindigen in week 17 van 2003. In de genoemde periode wordt er niet continue, maar op onregelmatige tijden gefakkeld. Op woensdag en donderdag, resp. 15 en 16 april, wordt ook 's nachts met 'dichte branders' gefakkeld (continuetest). Hierbij kan enige geluidsoverlast worden veroorzaakt. De NAM vraagt hiervoor uw begrip.

Mocht u als gevolg van deze werkzaamheden vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u zich in verbinding stellen met de heer E.J. Rotman, tel. 0592-363451 (buiten kantooruren tel. 0592-364000 van de Centrale Meldkamer NAM Assen).