Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken, Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

8 april 2003

Behandeld

Ron M. Pruimers


Kenmerk

Brief BS 079

Telefoon

070-3486224


Blad

1/2

Fax

070-3486140


Bijlage(n)

E-Mail

dpv-fb@minbuza.nl


Betreft

Verzoek om bemiddeling van de heer Oerlemans inzake weigering tot verstrekken van een MVV aan zijn echtgenote

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op uw verzoek van 11 februari 2003 met kenmerk 03-BuZa-04, over de problemen die de Dominicaanse mevrouw M.A. Nolasco Rojas ondervindt bij het verkrijgen van een MVV.

De problemen die mevrouw Nolasco Rojas ondervindt, worden veroorzaakt door het feit dat zij ter ondersteuning van haar aanvraag voor afgifte van een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) aan de Nederlandse ambassade te Santo Domingo een Dominicaanse huwelijksakte en geboorteakte heeft aangeboden, die blijkens het terzake uitgevoerde verificatieonderzoek een foutieve geboortedatum bevatten. Deze documenten kwamen om deze reden niet in aanmerking voor legalisatie.

De Dominicaanse Republiek behoort tot de zogenaamde "probleemlanden op het gebied van het schriftelijk bewijs" als bedoeld in de "Officiële Mededeling van het

Ministerie van Buitenlandse Zaken d.d. 7 maart 1996" alsmede de "Circulaire d.d. 12 januari 2000 van de Staatssecretaris van Justitie inzake legalisatie en verificatie van buitenlandse bewijsstukken betreffende de staat van personen, kenmerk 5001966/99/6, mede namens de Ministers van Buitenlandse Zaken en voor Grote Steden- en Integratiebeleid".

Op grond van het bepaalde in het "Besluit identiteitsvaststelling bij afgifte van een MVV door Nederlandse diplomatieke of consulaire vertegenwoordigingen in probleemlanden", kan pas tot afgifte van een MVV worden overgegaan, indien de documenten na inhoudelijke verificatie juist zijn bevonden.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, noch de Nederlandse ambassade hebben de bevoegdheid de foutieve geboortedatum in deze Dominicaanse documenten te herstellen. De Minister van Buitenlandse Zaken kan slechts onder bepaalde voorwaarden bemiddelen bij het opvragen van Dominicaanse documenten bij de afgevende instanties. Het aanleveren van (inhoudelijk) correcte documenten, voorzien van de juiste ondersteunende documenten, behoort geheel tot de verantwoordelijkheid van de aanvrager. Daarenboven kan naar Dominicaans recht slechts de aanvrager zelf een wijziging in een dergelijk document tot stand laten brengen. In de Dominicaanse Republiek kunnen onjuistheden in de registratie van persoonsgegevens door een rectificatieprocedure via de rechtbank worden hersteld. Ik verwijs in dat verband naar de artikelen 88 t/m 95 van de Dominicaanse wet no. 659 betreffende akten van de burgerlijke stand.

Betrokkene en haar echtgenoot hebben op 20 februari 2003 een nader bezoek gebracht aan de Nederlandse Ambassade te Santo Domingo. Bij die gelegenheid is aan hen uitvoerig uitleg gegeven over de onderhavige problematiek. Tevens zijn zij geadviseerd hoe te handelen bij het laten aanbrengen van correcties in de registers van de burgerlijke stand van de Dominicaanse Republiek, zodat door hen alsnog inhoudelijk juiste documenten kunnen worden verkregen, die wel voor legalisatie in aanmerking komen.

De heer en mevrouw Oerlemans is bij dit bezoek tevens toegezegd dat een nieuwe aanvraag uit humanitaire overwegingen met voorrang zal worden behandeld, teneinde enige verlichting te brengen in hun benarde positie.

Inmiddels kan ik u tot mijn genoegen mededelen dat betrokkenen de ambassade vorige week telefonisch hebben laten weten thans wel over de juiste documenten te beschikken. Bij die gelegenheid is met hen een afspraak gemaakt voor de afhandeling van hun legalisatie- en MVV-verzoek, doch op hun eigen verzoek is deze afspraak inmiddels uitgesteld.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

===