Voedingscentrum
Extra fruit kan kant-en-klaarmaaltijd aanvullen 8 april

In kant-en-klaarmaaltijden zit vaak minder dan twee ons groente per persoon. Bij stamppot en andere kant-en-klaarmaaltijden waarbij rauwkost of sla een minder geschikte aanvulling is, kan het tekort aan groente gedeeltelijk worden opgelost door het eten van wat extra fruit als toetje. Dit vervangt de groente niet helemaal, maar zorgt wel voor extra voedingsstoffen.

Sommige kant-en-klaarmaaltijden zoals pasta- of rijstvarianten zijn gemakkelijk aan te vullen met een (kant-en-klare) salade of rauwkost. Op die manier is het eten van twee ons groente ook bij een kant-en-klaarmaaltijd haalbaar. Maar rauwkost of salade is vaak minder goed te combineren met kant-en-klare stamppot zoals zuurkool, boerenkool of hutspot. Ook houdt niet iedereen van rauwe groente of salade. In die gevallen zorgt het eten van een of twee stuks fruit na de maaltijd voor extra vitamines, vezels en bioactieve stoffen.

Portiegrootte
Om het gezond te houden, moeten de maaltijden in ieder geval niet worden vervangen of aangevuld door vette snacks en zoete tussendoortjes. Daarom is ook de portiegrootte van een kant-en-klaarmaaltijd van belang. Alleen als de maaltijd voldoende groot is en 600 tot 1000 calorieën bevat, wordt de maag voldoende gevuld en is de verleiding van snacks later op de avond minder groot.