Voedingscentrum
Extra fruit kan kant-en-klaarmaaltijd aanvullen
8 april
In kant-en-klaarmaaltijden zit vaak minder dan twee ons groente per
persoon. Bij stamppot en andere kant-en-klaarmaaltijden waarbij
rauwkost of sla een minder geschikte aanvulling is, kan het tekort aan
groente gedeeltelijk worden opgelost door het eten van wat extra fruit
als toetje. Dit vervangt de groente niet helemaal, maar zorgt wel voor
extra voedingsstoffen.
Sommige kant-en-klaarmaaltijden zoals pasta- of rijstvarianten zijn
gemakkelijk aan te vullen met een (kant-en-klare) salade of rauwkost.
Op die manier is het eten van twee ons groente ook bij een
kant-en-klaarmaaltijd haalbaar. Maar rauwkost of salade is vaak minder
goed te combineren met kant-en-klare stamppot zoals zuurkool,
boerenkool of hutspot. Ook houdt niet iedereen van rauwe groente of
salade. In die gevallen zorgt het eten van een of twee stuks fruit na
de maaltijd voor extra vitamines, vezels en bioactieve stoffen.
Portiegrootte
Om het gezond te houden, moeten de maaltijden in ieder geval niet
worden vervangen of aangevuld door vette snacks en zoete
tussendoortjes. Daarom is ook de portiegrootte van een
kant-en-klaarmaaltijd van belang. Alleen als de maaltijd voldoende
groot is en 600 tot 1000 calorieën bevat, wordt de maag voldoende
gevuld en is de verleiding van snacks later op de avond minder groot.