FNV Bouw


Schilders: CAO-voorstellen in samenhang

Werkgevers en werknemers hebben de afzonderlijke CAO-voorstellen gegroepeerd rond vijf thema's:

CAO (looptijd en relatie met UTA-aanhangsel) Flexibiliteit ('CAO à la carte' en jaarmodel) Regelingen (Arbeid en zorg, scholing)
Arbeidsomstandigheden
Lonen en onkostenvergoedingen

CAO-partijen willen bij elk thema alle bijbehorende voorstellen in samenhang bespreken. Definitieve overeenstemming is er pas als partijen het eens zijn over een totaalpakket. In de tweede ronde van het overleg is doorgepraat over de eerste twee thema's.

Voor de looptijd van een CAO geven werkgevers en werknemers in het algemeen de voorkeur aan een tweejarige CAO. Werkgevers stellen voor dit keer een CAO te sluiten voor 20 maanden, dus tot en met 31 december 2004. Dit is de einddatum van de Afbouw-CAO. De bedoeling is om zo ruimte te maken voor een overkoepelende CAO ('Raam-CAO'). Werknemers staan achter het idee van een Raam-CAO. Zij willen de looptijd van deze schilders-CAO echter beperken tot één jaar. Hun CAO-voorstellen zijn daar ook op gebaseerd. Ze hebben daar diverse redenen voor. Allereerst de economische vooruitzichten. Dan de onzekerheid over de plannen van het komende kabinet, onder meer op het gebied van de WAO. En niet te vergeten het recht op WW bij herhaalde winterwerkloosheid (cyclische werkloosheid): er zijn nog geen afspraken op dit punt over de winter 2004/2005. En dan: een Raam-CAO is er voorlopig nog niet. De beide werkgeversorganisaties hebben hun visie erop nog niet bekend gemaakt. Bovendien is er nog overleg over geweest met de bonden. Als werkgevers toch een langere looptijd willen, aldus de bonden, moeten zij er rekening mee houden dat het sociaal akkoord slechts is gesloten voor het jaar 2003. Al met al hebben CAO-partijen besloten bij de verdere besprekingen in principe uit te gaan van een looptijd van één jaar.

Volgende punt: het UTA-personeel. Werknemers stellen dat al hun CAO-voorstellen ook gelden voor UTA-personeel. Tot nu toe geldt voor dit personeel alleen wat in het UTA-aanhangsel bij de CAO is geregeld. Werkgevers willen verduidelijking van het werknemersvoorstel. Daarom zet de secretaris voor het volgende overleg op een rij in hoeverre het zou leiden tot het opnemen van nieuwe onderwerpen in het UTA-aanhangsel.

Over flexibiliteit hebben werkgevers en werknemers bij de CAO-onderhandelingen van twee jaar geleden afgesproken een regeling te maken voor de uitruil van arbeidsvoorwaarden ('CAO à la carte'). Tot nu toe hebben zij echter geen overeenstemming kunnen bereiken over de inhoud ervan. Werknemers hebben nu een eigen voorstel op tafel gelegd. Werkgevers leggen een link tussen de discussie over 'à la carte' en hun voorstellen voor het invoeren van een jaarmodel en het aanpassen van het Raamwerk werkspreiding (RWS). Zij zeggen nog steeds een goede 'à la carte'-regeling te wensen, maar hebben de volgende kritiek op het werknemersvoorstel: te star en te kostbaar; gespaarde extra vrije dagen opneembaar in de zomer, dus de drukste tijd van het jaar, dat is slecht voor de continuïteit; de regeling is alleen vrijwillig voor de werknemer. Werkgevers willen een 'dubbele vrijwilligheid': ook de ondernemer moet een vrije keus hebben. Zij zijn echter bereid dit standpunt ter discussie te stellen, als er verder een goede regeling komt.

Werknemers zeggen geen zaken te willen doen over een jaarmodel en het RWS zonder goede afspraken over 'à la carte'. Dat er een 'à la carte'-regeling zou komen, is in de vorige CAO al afgesproken. De reactie van de bonden op de kritiek van de werkgevers is dat de regeling geen extra kosten mag meebrengen, zo nodig passen werknemers hun voorstel daarop aan. Maar over de continuïteit zeggen de werknemers dat schilderen geen seizoenwerk is. De bedrijfstak moet zich blijven inspannen voor een betere spreiding van werk over de zomer en winter. Werknemers willen verder beslist geen regeling met dubbele vrijwilligheid. En ze vragen van werkgevers dat die duidelijker zijn over wat zij wél en wat zij níet willen met 'á la carte'.

Na een langdurige discussie hebben CAO-partijen besloten in de volgende ronde van het overleg op dit onderwerp terug te komen. Werkgevers praten er in de tussentijd over door met hun begeleidingscommissie. De volgende keer leggen zij een eigen voorstel voor 'á la carte' op tafel. Dat is dan in de derde ronde, op maandag 14 april 2003. CAO-partijen nemen dan het gehele pakket voorstellen door.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610