Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-088

Den Haag, 08-04-2003

Staatssecretaris Van Eijck bezoekt douanecontroles Vogelpestgebied

Staatssecretaris Van Eijck is dinsdagmiddag 8 april op werkbezoek bij de Douane in Gelderland. De staatssecretaris laat zich ter plekke informeren over de Vogelpestproblematiek. Hij spreekt onder meer met vertegenwoordigers van de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en met betrokkenen uit de pluimveesector. Verder bezoekt hij het coördinatiecentrum om vervolgens mee te gaan op een douanecontrole.

Sinds vorige week maandag zijn 200 douaniers ingezet om te controleren op de naleving van Vogelpestmaatregelen. De ingezette Douanemedewerkers voeren 24 uur per dag mobiele controles uit, in een strook van 25 kilometer landinwaarts vanaf de grenzen met Duitsland en België.

Op verzoek van het ministerie van LNV controleren de douaniers of er illegaal vervoer plaatsvindt van vogelpestgevoelige dieren of producten. De Douane houdt bij constatering van onregelmatigheden het transport tegen en draagt de zaak over aan medewerkers van de Algemene Inspectiedienst.