Partij van de Arbeid

Den Haag, 08 april 2003

Vragen van de leden Smeets en Van Dijken (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake werkgelegenheidseffecten sluiting asielzoekerscentra in Noord Nederland.

1.

Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving van de FNV Berichtenservice Nieuws, waarin FNV Noord en MKB Noord reageren op het verlies van banen door de sluiting van asielzoekerscentra in Noord-Nederland?

2.

Is het waar dat van het landelijk verlies aan arbeidsplaatsen, door sluiting van asielzoekerscentra in Noord-Nederland, in de Noordelijke provincies 25% dient te worden gerealiseerd?

3.

Is het waar dat het werkgelegenheidsverlies zich niet beperkt tot de 800 banen van direct en indirect personeel, maar ook ontslagen tot gevolg heeft bij beveiliging, onderwijs, medische diensten en het plaatselijk MKB?

4.

Herinnert u zich het Langman-akkoord waarin het Rijk zich destijds heeft voorgenomen om de bestaande werkgelegenheidsachterstand in het Noorden weg te werken?

5.

Zo ja, bent u bereid maatregelen te nemen om de bezuinigingen voor wat betreft personele teruggang niet voor 25% in Noord-Nederland te halen bij de sluiting van de asielzoekerscentra?

6.

Bent u bereid te onderzoeken welke impulsen noodzakelijk zijn om vervangende werkgelegenheid te kunnen bieden?