RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 7 april 2003

ISO-certificaat voor APK

Kwaliteit RDW volgens nieuwste normen

Vanaf 4 april 2003 is het toezicht van de RDW op de Algemene Periodieke Keuring (APK) gecertificeerd volgens de nieuwste ISO-kwaliteitsnorm. In Nederland wordt de APK gedaan door RDW-erkende garagebedrijven. De RDW houdt toezicht op deze bedrijven om zeker te stellen dat het keuringsproces voldoet aan alle nationale en internationale wet- en regelgeving. Het proces van toezicht is door een onafhankelijk bureau getoetst aan de kwaliteitsnorm ISO 9001:2000. Het resultaat van deze toets is dat APK-proces binnen de RDW voldoet aan genoemde ISO-norm.

Alle betrokkenen bij de APK - van voertuigeigenaren tot het ministerie van Verkeer en Waterstaat - zijn gebaat bij een betrouwbaar keuringsproces inclusief goed toezicht door bedrijfserkenningen en steekproeven. Zo blijft de veiligheid van het Nederlandse wagenpark maximaal gewaarborgd.

Nederland heeft met de APK een goed systeem voor autokeuringen. De RDW streeft een hoge kwaliteit van dienstverlening na. De certificering van het APK-proces past dan ook in het streven van de RDW om het complete dienstenpakket van de divisie Voertuigtechniek te certificeren volgens ISO 9001:2000. Inmiddels zijn de afdelingen Typegoedkeuringen, Toelating Exceptioneel Transport en Individuele Keuringen Speciaal de APKreeds voorgegaan. Om het ISO-certificaat te kunnen behouden wordt het kwaliteitsonderzoek halfjaarlijks uitgevoerd.

De certificering staat overigens los van de discussie over de frequentie van de APK of de leeftijd waarop een voertuig voor het eerst naar de keuring moet. Deze aspecten komen aan de orde bij de algehele evaluatie van de APK die in 2004 door het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt gedaan.

© RDW 10-4-2003