ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: onderzoek transport & logistiek

Onderzoek door Ernst & Young wijst voor Nederland uit:

Transport & logistiek sector ziet verdere consolidatie, na daling neemt aantal fusies en overnames weer toe

ROTTERDAM, 8 APRIL 2003 - Na een historisch dieptepunt in 2000-2001 is het afgelopen jaar het aantal fusies en overnames in de Nederlandse transport & logistiek sector weer toegenomen, van 24 naar 33. Nederland is daarmee een positieve uitschieter in Europa. Voor het eerst sinds drie jaar viel op Europees niveau een daling van het aantal fusies en overnames te bespeuren. Het aantal transacties verminderde van 436 tot 354, een afname met 19 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Ernst & Young Corporate Finance: Mergers & Acquisitions in the Logistics Industry 2002.

Op het gebied van transacties gepleegd door Nederlandse ondernemingen buiten Nederland valt ons land echter terug op de internationale ranglijst. Vorig jaar werden elf transacties gepleegd tegen 25 een jaar eerder. Belangrijkste reden voor deze terugval is de internationale terughoudendheid van twee ondernemingen: TNT Post Groep en Vopak. TNT Post Groep en Vopak sloten vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder respectievelijk vijf tegen elf en één tegen vijf internationale transacties.

'Over geheel Europa is de transport & logistiek sector wat betreft het aantal transacties terug op het niveau van 1999-2000', stelt Bruno Jelgerhuis Swildens van Ernst & Young Corporate Finance. 'Dat was al een topjaar, veel reden tot bezorgdheid is er dus vooralsnog niet.'

Volgens Jelgerhuis Swildens is een belangrijkere trend dat voor het eerst het aantal internationale transacties ten opzichte van het aantal nationale transacties in de meerderheid is, 181 tegen 173. 'Dit wijst erop dat er een grensoverschrijdende Europese transport & logistiek sector aan het ontstaan is. De toon hierin wordt gezet door grote ondernemingen in Duitsland (72 transacties, -30 procent), Groot-Brittannië (30 transacties, -30 procent) en Frankrijk (20 transacties, -45 procent).

Op een wereldwijde schaal viel het aantal transacties terug tot 41, een daling met 27 procent ten opzicht van het jaar ervoor. Europese ondernemingen sloten echter bijna twee keer (27) zoveel intercontinentale overeenkomsten dan vice versa (14).

Postorganisaties spelen op het Europese veld van fusies en overnames een belangrijke rol. Van de 354 transacties nemen zij er 50 voor hun rekening. Ook investeerders nemen hun deel met 27 transacties.

Ondanks de minder gunstige politieke-, economische- en marktomstandigheden is Jelgerhuis Swildens gematigd positief over toekomstige activiteiten in Nederland en Europa op het gebied van fusies en overnames in de transport & logistiek sector. 'Ondernemingen hebben zich inmiddels aangepast aan de dynamiek van hun markten waardoor er weer aantrekkelijke omstandigheden ontstaan voor fusies en overnames. Ik verwacht het komende jaar zeker gemiddeld één transactie per dag op Europees niveau.'

Noot aan de redactie

- Het onderzoek is uitgevoerd in de periode tussen 1 september 2001 en 31 augustus 2002;

- Het onderzoek is voor journalisten op aanvraag verkrijgbaar bij de woordvoerder.