Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 9111
Telefax (024) 329 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum 8 april 2003
Nummer persbericht c023

Extra inspanningen voor economie, leefomgeving en woningbouw

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil volgend jaar de economische positie van de stad versterken, de leefomgeving verder verbeteren en de woningbouwproductie verhogen. Dat zijn de belangrijkste speerpunten in de perspectiefnota. Hierin schetst het college de hoofdlijnen van beleid voor het komende begrotingsjaar.

Door de verslechtering van de economie en bezuinigingen in de rijksbegroting, gaat het college uit van een verlaging van de gemeentebegroting van 2,5 miljoen euro in 2004, oplopend tot 5 miljoen euro in 2006.

Om ondanks dit krimpend perspectief voldoende ruimte te houden voor eigen beleidskeuzes, wil het college voor 3,5 miljoen euro aan ombuigingen realiseren. Nog voor het zomerreces komt het college met een raadsvoorstel hierover. Oud beleid moet daarin wijken voor nieuw beleid, waaraan dit college een hogere prioriteit toekent.
Met deze ombuiging versterkt het college de al in het collegeakkoord genoemde speerpunten van beleid. Dat betekent extra investeringen in de werkgelegenheid, vergroting van de woningbouwproductie en verhoging van de veiligheid en leefbaarheid in de wijken.

Veilig en Leefbaar
Er worden 24 extra toezichthouders aangesteld. Kleine overtredingen die lang zijn gedoogd, maar de veiligheid en leefbaarheid aantasten, worden strenger aangepakt. Wildplassen, hinderlijk gedrag en het vernielen of beschadigen van andermans eigendommen, wordt niet langer getolereerd.

Investeringen in verbetering van de leefbaarheid in de wijken vormen een belangrijke basis voor het welzijn van de burgers. Het college wil dit jaar extra investeren in het tegengaan van boomwortelopdruk, verhogen van het verlichtingsniveau en aanleg van meer trapveldjes en recreatieve speelvoorzieningen. Voor de financiering van digitale trapveldjes worden andere bronnen gezocht.

Door de samenvoeging van de regionale brandweerorganisaties van Nijmegen en Omstreken en Rivierenland en het wegwerken van achterstanden bij onder meer vergunningen, ontstaat een onontkoombare extra kostenpost van 430.000 euro in 2004, oplopend tot 850.000 euro in 2007.

Werk
Door het gewijzigde rijksbeleid ontkomt ook Nijmegen niet aan forse ingrepen in de gesubsidieerde arbeid. Er wordt scherper ingezet op reïntegratie van arbeid, ten koste van het creëren van permanente gesubsidieerde arbeid. Instellingen en bedrijven moeten een hogere inleenvergoeding betalen. Voor minder vermogende instellingen komt een apart voorstel om dit gedeeltelijk te compenseren.

De combinatie van een sterke kennis- en medische industrie wordt verder versterkt. Naast deze profilering van Nijmegen als 'health valley', wil het college fors investeren in de herstructurering van de Noord- en Oostkanaalhavens en de Westkanaaldijk. Intensief en zuinig ruimtegebruik en het stimuleren van watergebonden bedrijvigheid, kan zowel economisch voordeel als milieuwinst opleveren.

Wonen
Het college brengt meer tempo in de woningbouw, om de ergste druk op de woningmarkt te verminderen. Als de regels zoals die in het Knooppunt Arnhem Nijmegen gelden de gewenste doorstroom verhinderen, zal de gemeente bij het KAN pleiten voor een wijziging van het verdelings- en urgentiebeleid.

Schoner milieu
Voor 1 januari 2005 moet de milieuhandhaving op het nieuwe landelijk en wettelijk vastgestelde niveau zijn gebracht. Dit vraagt om extra inspanningen.
Samen met de provincie Gelderland en de gemeente Beuningen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een zogenoemde STOLP voor de milieukwaliteit in Nijmegen-West. De milieukwaliteit mag daarmee niet verder afnemen. Hiermee loopt Nijmegen voorop in de ontwikkeling van een beheersinstrument voor gebiedsgebonden milieubeleid.

De meevaller die is ontstaan doordat groene stroom dit jaar goedkoper is uitgevallen dan grijze stroom, wordt gebruikt voor een eigen zonnecelcentrale op het stadhuis, waarmee de gemeente zelf een deel van haar elektriciteitsbehoefte duurzaam kan opwekken.

Door scherper te kijken naar noodzakelijke taken, taakafstoting, efficiencyverbeteringen en opbrengsten door nieuw beleid is het niet nodig voor de extra investeringen de belastingtarieven en leges te verhogen met meer dan het gebruikelijke percentage voor prijsstijgingen. De ombuiging van 3,5 miljoen euro wordt geleidelijk bereikt, met 1,5 miljoen euro in 2004 en 2 miljoen euro in 2005.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.