Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS sluit contract levering medicinale cannabis aan apotheken

08-04-2003

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft twee telers gecontracteerd voor de levering van medicinale cannabis aan apotheken. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) begint in september 2003 met de levering van medicinale cannabis aan apotheken. Voor artsen is het sinds najaar 2002 mogelijk medicinale cannabis legaal voor te schrijven en apothekers kunnen het verstrekken. In de Opiumwet is sinds 17 maart ook vastgelegd dat het monopolie op de handel van deze cannabis bij het BMC komt te liggen, dat deze taak namens de minister van VWS uitvoert. De gecontracteerde telers zijn de Stichting Institute of Medical Marijuana en de firma Bedrocan.

Het BMC verzorgt de productie en distributie van medicinale cannabis. Het bureau begint een tweetal variëteiten als grondstof aan apotheken te leveren. De toepassing ligt vooral bij aandoeningen wanneer de gebruikelijke behandeling onvoldoende helpt, zoals bij chronische neurologische pijn, multipele sclerose en palliatieve behandeling van aids en kanker.

Enquête
Vorig jaar heeft VWS, in samenwerking met Elsevier gezondheidszorg, opdracht gegeven tot een enquête over het voorschrijven van medicinale cannabis onder huisartsen en enkele groepen van specialisten (totaal 400 artsen). Hieruit blijkt dat het merendeel van hen positief staat tegenover cannabis als geneesmiddel. Een kwart zegt nu al in voldoende mate op de hoogte te zijn van de mogelijkheden als geneesmiddel, circa 65% enigszins, terwijl 11% er helemaal niet mee bekend is. 19% van de ondervraagde huisartsen en 11% van de ondervraagde specialisten heeft bovendien ook ervaring met het voorschrijven ervan. Van deze groep is ongeveer 60% positief over het resultaat. Wèl geven de artsen aan dat medicinale cannabis selectief gebruikt moet worden, op zuiver medische indicatie en er bestaat behoefte aan wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit.

VWS heeft Zorgonderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) opdracht gegeven een programmastudie te doen naar de behoefte aan onderzoek op het gebied van de medische toepassing van cannabis.