Gemeente Amersfoort

Ministerie van Landbouw neemt vergaande maatregelen tegen verspreiding vogelpest

Preventieve ruiming hobbypluimvee in Amersfoort

datum: 8 april 2003

In de Gelderse Vallei heerst al enige weken vogelpest (Aviaire Influenza). Het ministerie van Landbouw neemt maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De gemeente Amersfoort bevindt zich nu in een zogenaamd beschermingsgebied, een gebied waar de meest vergaande maatregelen worden getroffen. Het ministerie van Landbouw is voornemens alle voor vogelpest gevoelige dieren in het beschermings-gebied te doden, óók hobbypluimvee.

Om welke dieren gaat het?
Hobbymatig gehouden dieren die gevoelig zijn voor de vogelpest zijn behalve kippen ook kalkoenen, kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen, zwanen, fazanten, pauwen, patrijzen en vleesduiven. Ook minder bekende soorten als hokko's en hoatzin en de exotische vogelsoorten struisvogel, emoe en nandoe zijn gevoelig voor vogelpest.

Meldingsplicht voor houders van hobbypluimvee
Wie één van de bovengenoemde diersoorten houdt en woont in het beschermingsgebied is verplicht zich te melden bij het ministerie van Landbouw: 0800-2233322. Heel het stedelijke gebied van Amersfoort valt binnen het beschermingsgebied. Op de website van het ministerie van Landbouw, www.minlnv.nl/vogelpest, staat achtergrondinformatie over de vogelpest en de maatregelen. Ook op www.amersfoort.nl is informatie te vinden over de maatregelen en een kaartje van het gebied. Wie zich meldt bij telefoonnummer 0800-2233322 wordt gevraagd naar de volgende gegevens: naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, soort dieren, hoe zijn de dieren gehuisvest, aantallen per soort, bijzonderheden. Het ministerie belt later terug om het moment door te geven waarop de dieren zullen worden afgemaakt. Er komt dan een team langs, bestaande uit een dierenarts, iemand die registreert en iemand die het hok zal ontsmetten. De dieren worden gedood door middel van een injectie of worden levend afgevoerd door het betreffende team.

Burgemeester heeft 'begrip voor onbegrip'
Burgemeester Van Vliet-Kuiper laat in een reactie weten geschrokken te zijn van het feit dat nu ook vrijwel onze gehele stad betrokken raakt in de vogelpestcrisis: "Wij kunnen ons goed voorstellen dat burgers die als hobby kippen of ander pluimvee houden, worstelen met gevoelens van onbegrip en verdriet nu ook hun dieren geruimd moeten worden. Het gebied waarin het virus heerst breidt zich echter nog steeds uit, waardoor de harde maatregelen die het ministerie van Landbouw neemt noodzakelijk lijken."