Gemeente Utrecht

UTRECHT BLIJFT ACTIEF OP GEBIED VAN INTERNATIONALE SAMENWERKING

Beide stedenbanden die Utrecht onderhoudt vieren dit jaar een jubileum: de stedenband met León in Nicaragua bestaat 20 jaar, die met Brno in Tsjechië 10 jaar. De gemeente Utrecht blijft actief op het gebied van internationale samenwerking en wil de stedenbanden dit jaar meer dan voorheen in de stad zichtbaar maken. Dit is te lezen in de 'Activiteitenplannen 2003' voor de Stedenbanden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft zowel de Jaarverslagen 2002 als de Activiteitenplannen 2003 over de internationale samenwerking vastgesteld. Behalve de stedenbanden met León en Brno bevat dit beleidsterrein het Centrum voor Internationale Samenwerking (COS Utrecht), de Stichting Internationale Solidariteit Utrecht (SISU), de Bestuurlijke Initiatieven Internationalisering en de Stichting Vriendschapsband Utrecht-León.

Actieve samenwerking
Utrecht heeft een goede naam op het gebied van de stedenbanden, vooral omdat de gemeente zelf actief deelneemt in de samenwerking met haar zustersteden. Gemeente én particulier initiatief doen waar ze sterk in zijn en werken onderling goed samen. Utrecht onderhoudt bewust niet meer dan twee stedenbanden, maar zoekt het meer in de diepgang van de samenwerking. Dit enigszins restrictieve beleid betekent echter geenszins dat het gemeentebestuur zich niet positief opstelt ten opzichte van andere initiatieven op dit terrein. Ook door het ondersteunen van initiatieven van particuliere organisaties in de stad (met name via COS en SISU) toont Utrecht zich solidair met de rest van de wereld. In de afgelopen periode kregen ook de landen van herkomst (Marokko, Suriname, Turkije) meer aandacht binnen de internationale samenwerking. Het COS bestaat al meer dan 30 jaar, volgend jaar viert de SISU haar 25-jarig bestaan. In 2002 bedroeg de gemeentelijke uitgave aan internationale samenwerking EUR 573.000. Externe medefinanciering van derden bedroeg EUR 916.000.

León: 'A los 20 años de Amistad: Seguimiento Sostenible' In het kader van de stedenband met León werken de gemeente Utrecht en de Stichting Vriendschapsband' (particulier initiatief) samen. Particulieren, instellingen en bedrijven leveren financiële ondersteuning voor concrete projecten. De gemeente heeft voor 2003 voor de stedenband met León EUR 364.000 begroot, tot nu toe bekende externe bijdragen bedragen samen EUR 265.000. In het kader van de stedenband worden onder andere activiteiten ondernomen op het gebied van een 'Gemeentelijk Strategisch Ontwikkelingsplan' (PDEM), stadsuitbreiding in León Zuid Oost en verbetering van het gemeentelijk kadaster en de belastinginning.

De 'Stichting Vriendschapsband Utrecht-León' is betrokken bij allerlei projecten. Zo neemt de Stichting deel aan het programma Sutiaba dat zich richt op de inheemse bevolking (kredietprogramma's, behoud culturele traditie). Andere projecten richten zich bijvoorbeeld op huiselijk geweld, homo-emancipatie en een muziekschool. Jubileumactiviteiten zijn onder andere een tweede boek over León van kinderboekenschrijfster Ellen Tijsinger, een Filmfestival in de Kargadoor, een publieksmanifestatie en optredens in Utrecht van Nicaraguaanse kunstenaars.

Brno: Partnership in development
In het kader van de stedenband met Brno wordt samengewerkt op een groot aantal terreinen, zowel incidenteel als op korte en lange termijn. Samenwerking is er bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs (docentenbezoeken over en weer, leerling-uitwisselingen), cultuur (Nieuwjaarsconcert, theaterprojecten, straatfestival en Jubileum Setkani 2003), volkshuisvesting, toerisme, sport en bij de politie (werkbezoeken en uitwisseling). In 2003 is voor de stedenband met Brno bijna EUR 75.000 beschikbaar.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

- Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, H.Scholten 030-286 10 15 of P.Bataille 030-286 11 40.
- Exemplaren van de jaarverslagen en de activiteitenplannen zijn verkrijgbaar.
- Ook op de website van de gemeente Utrecht kunt u meer lezen over de internationale samenwerking: www.utrecht.nl/internationaal