Gemeente Harenkarspel


08-04-2003
Dubbelexpositie in gemeentehuis

Op dit moment is een dubbelexpositie te zien van schilderijen Truus Bakker en keramiek van Olga de Ruiter.

Schilderijen
Truus Bakker speelt al ongeveer vijftien jaar 'met de kunst', zoals ze dat zelf uitdrukt. Dorien Kruse bracht haar de eerste beginselen bij. Daarbij kreeg Truus de ruimte om haar eigen stijl te ontwikkelen. Deze vrijheid had ze nodig om enige frustraties uit het verleden te verwerken. Dit deed ze door te'smijten' met veel kleur en verf. In haar werk gebruikt ze voornamelijk acrylverf op verschillende soorten achtergrond.

Haar thema voor deze expositie is 'alleen' mensen. Echter omdat haar werk heel divers is, laat zij ook nog enige van haar andere werken zien.

Olga de Ruiter. Keramiek en Sculpture
Dat staat op haar visitekaartje, maar dit dekt slechts een deel van de lading.
Van origine lerares in o.a. handvaardigheid, is zij in de loop der jaren een soort creatieve duizendpoot geworden zowel in het platte vlak als ruimtelijk vormend. Het werken met klei geniet echter al ruim 25 jaar haar voorkeur. Begin 1990 is zij bij Ed Knops in aanraking gekomen met de Raku en gaan experimenteren met oude primitieve stooktechnieken, zoals b.v. Raku, Naked Raku, Inbrandtechnieken, Pitfire en Zaagseloven. Deze technieken past zij toe op zowel gebruiks- als siervoorwerpen. De eindresultaten zijn niet voorspelbaar; steeds weer verrassend en uiterst boeiend. Bovendien wordt elk werkstuk een unica aangezien het onmogelijk is twee identieke voorwerpen te maken.
Het steeds weer zoeken naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen fascineert haar.
De vormen worden met de hand opgebouwd van meestal grove chamotte-klei. Als een bepaalde vorm herhaald moet worden, maakt zij daar eerst een gipsmal van. Die wordt dan gebruikt als drukmal. Eventueel kan de vorm weer veranderd of uitgebouwd worden. Voor het toepassen van bovenstaande technieken zijn eenvoudige strakke vormen het mooist.

De lerares in haar verloochent zich echter niet en daarom is zij al weer heel wat jaren verbonden aan Atelier Zes, het creativiteitscentrum voor volwassenen in Langedijk. Ook ontvangt zij regelmatig enthousiastelingen die bij haar thuis een dagje komen 'stoken'. Het blijft voor haar steeds weer een 'kick' de mensen na zo'n dag moe, vuil en voldaan met hun spullen huiswaarts te zien keren.

Exposeren doet rij regelmatig op verschillende locaties binnen de regio.

Openingstijden
De expositie duurt tot eind mei en is dagelijks tijdens kantooruren te bezichtigen van 09.00-12.00 uur.