Gemeente Den Haag

2003-04-08: Ziekteverzuim bij gemeente opnieuw gedaald
---

Uit het sociaal jaarverslag van de gemeente Den Haag over 2002 blijkt dat het ziekteverzuim opnieuw is afgenomen. Daarnaast laat het verslag zien dat het diversiteitsbeleid van de afgelopen jaren er toe heeft geleid dat Den Haag boven het streefcijfer van 17% allochtone medewerkers zit. Ook nam de gemeente in 2002 diverse maatregelen ter bevordering van integer gedrag.

Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim bij de gemeente Den Haag is in 2002 met meer dan 1% gedaald tot 8,52 % (exclusief zwangerschapsverlof). Na jarenlange stijging van het ziekteverzuim, was er vanaf 2001 een lichte kentering zichtbaar. In 2002 is deze daling doorgezet. Het intensieve beleid van de gemeente om het verzuim te verminderen begint daadwerkelijk zijn vruchten af te werpen. Het ziekteverzuimbeleid wordt in de komende beleidsperiode voortgezet.

Diversiteit
Uitgangspunt van het diversiteitsbeleid van de gemeente Den Haag is dat de verscheidenheid aan beschikbare talenten binnen alle onderdelen van de gemeentelijke organisatie beter benut moet worden. Het percentage allochtone personeelsleden was in 2002 18,3%. Dat is meer dan het streefcijfer van 17% dat door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is vastgesteld. In 2002 was ook de aandacht gericht op de doorstroming van allochtone medewerkers naar hogere functies binnen de gemeente. Deze coachingsprojecten zullen ook in komende jaren worden voortgezet.

Integriteit
In 2002 werd een aantal maatregelen genomen ter bevordering van integer gedrag. De Klokkenluidersregeling werd vastgesteld en het afleggen van de ambtseed door nieuwe medewerkers werd ingevoerd. Daarnaast worden bedrijfsprocessen gescreend op integriteit.

Het sociaal jaarverslag 2002 geeft feitelijke informatie over diverse activiteiten en resultaten van het personeel- en organisatiebeleid van de gemeente in 2002.