ABVAKABO FNV

Conflict bij universiteiten over AIO-salarissen

Zoetermeer, 8 april 2003

De werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, AC/AFZ, CMHF en CNV Publieke Zaak hebben op 7 april het overleg met de universiteiten afgebroken. De bonden spraken met de VSNU over een nieuw functiewaarderingssysteem voor het personeel bij de universiteiten. De universiteiten maken nu een voorbehoud voor de salarissen van de AIO's, en dat is de werknemersorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten.

In de CAO is afgesproken dat per 1 april 2003 een nieuw functiewaarderingssysteem van kracht zou worden. De vakbonden overleggen derhalve al geruime tijd met de werkgevers over een nieuw functiewaarderingsysteem gebaseerd op de Hay-methode. Dit systeem beschrijft de werkzaamheden van het voltallige personeel binnen de universiteiten, en bepaalt welke salarisschalen daarbij horen. In grote lijnen zijn partijen het eens. De universiteiten willen nu echter een uitzondering maken voor een grote groep, namelijk de junior onderzoekers (AIO's). Dat is voor de bonden onacceptabel.

De deskundigen van Hay hebben de werkzaamheden van de AIO's gewogen, en bepaald dat de zij betaald moeten worden volgens salarisschaal 10 van de CAO Nederlandse Universiteiten. AIO's (assistent onderzoekers in opleiding) zijn junior onderzoekers, die het grootste deel van het onderzoek op de universiteiten voor hun rekening nemen. Ook geven zij onderwijs en zijn volwaardige werknemers in dienst van de universiteiten. Op de veertien universiteiten werken ongeveer 6.000 AIO's. Het startsalaris is op dit moment iets meer dan het minimumloon.

De universiteiten zullen in hun personeel moeten investeren. Juist nieuw jong talent is heel hard nodig. Nu al is meer dan dertig procent van de promovendi uit Oost-europa afkomstig. Slechts door alle werknemers gelijk te behandelen, zorgen universiteiten dat zij ook voor jong talent aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt, menen de bonden.
Arno Lammeretz, onderhandelaar voor ABVAKABO FNV en woordvoerder voor de bonden: 'Het is toch een gotspe dat juist deze belangrijke groep jonge mensen buiten wordt gesloten?'. Op de universiteiten dreigt een groot probleem in verband met vergrijzing en ontgroening van het personeelsbestand. Juist daarom is in de huidige CAO afgesproken dat er specifiek naar het beloningsbeleid van de promovendi gekeken wordt. Ook zijn er afspraken gemaakt over persoonlijke ontwikkelingsplannen voor de juniors onderzoekers. 'We hebben het hier over de toekomst van de wetenschap, en de Nederlandse kenniseconomie. Cruciaal dus.', aldus Lammeretz namens de werknemersorganisaties.

Zolang over het de AIO-salarissen geen overeenstemming wordt bereikt, weigeren de werknemersorganisaties akkoord te gaan met de invoering van het nieuwe Hay- functiewaarderingsstelsel. Ook zijn de werknemersorganisaties faliekant tegen het voorstel van de VSNU om werknemers 150 euro te laten betalen voor het indienen van een eventueel bewaarschift tegen de functiewaardering. Daarnaast pleiten zij nog voor meer transparantie van het systeem voor het personeel. De komende besprekingen over een nieuwe CAO voor de universiteiten komen hiermee zwaar onder druk te staan. 'Wanneer geen bevredigende afspraken worden gemaakt, zijn acties niet meer uit te sluiten', aldus de onderhandelaars.

Meer informatie:
ABVAKABO FNV
Arno Lammeretz (landelijk bestuurder) 06-51218356 Annemarie Vonk (voorlichter) 06-53362330

AC/AFZ
Jacqueline Lubking 06-28900758 Birgitte Sprokholt 06-28900759

CNV Publieke Zaak
Willem Jelle Berg 06-20410430 Martin van Gessel 06-29445177

CMHF
Bep Waayenberg 06-51819011
Rachel van Wijngaarden 06-51819012


08 apr 03 16:37