Provincie Drenthe

GS besluiten van 8 april

Assen, 8 april 2003
Persberichtnummer 03-059



Ruim 120.000 euro voor projecten Onderwijskansen GS geven ruim 120.000 euro aan vier onderwijsprojecten die tot doel hebben met name laag opgeleide ouders meer te betrekken bij de schoolloopbaan van hun kinderen. Een vergrote betrokkenheid heeft een stuwende werking op de schoolleerprestaties van de kinderen. Uiteindelijk leidt dit tot doorstroming naar hogere vormen van voortgezet onderwijs. Het gaat om de volgende projecten, die worden uitgevoerd in de periode augustus 2003 tot juli 2005:
- 'Samen kansen benutten' van AOC Terra/vmbo-groen in Emmen. Doel van het project is laag opgeleide ouders van leerlingen meer te betrekken bij de educatieve loopbaan van hun kinderen en zodoende hun kinderen meer te kunnen stimuleren. Beoogd resultaat is dat meer leerlingen doorstromen naar de theoretische of gemengde leerweg binnen de school.

- 'Kansen in de buurt' van OBS Valthermond-Oost. Vanuit de constatering dat er bij een derde van de kinderen die de basisschool binnenkomen sprake is van serieuze taalachterstanden, richt het project zich op vergroting van de deelname aan het peuterspeelzaalwerk en verbetering van de taalvaardigheid van kinderen in de voor- en vroegschoolse periode.

- 'Een peuterspeelzaal is meer dan ...' van de Stichting Welzijn Westerveld.
Een groot probleem voor de ontwikkeling van kinderen van laag opgeleide ouders is hun geringe taalvaardigheid. Voor een belangrijk deel is die geringe taalvaardigheid toe te schrijven aan onzekerheid bij ouders over hun rol als opvoeder en aan gebrekkige interactievaardigheden van ouders. Door intensivering van de samenwerking van de peuterspeelzaal in Darp met het consultatiebureau en de bibliotheek wordt getracht de opvoedersrol van ouders te versterken, opdat zij hun kinderen beter kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. Hiervoor worden onder andere de
leesbevorderingsprojecten Boekenpret en Fantasia ingezet.
- 'Lees mee in het leescafë' van OBS Emmermeer. Omdat kinderen van laag opgeleide ouders wat ze op school leren daarbuiten onvoldoende gebruiken, richt de OBS Emmermeer een Leescafé in. In het Leescafé lezen oudere kinderen jongere kinderen voor, komen mensen uit de wijk als levend boek iets vertellen en maken kinderen elke week een eigen krant. Hun ouders komen de krant in het Leescafé lezen. De winkeliers uit de wijk sponsoren het Leescafé met tractaties. De school wil via het Leescafé de buitenschoolse activiteiten beter afstemmen op wat er in de school gebeurt. Het Expertisecentrum Taal, Onderwijs en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen volgt in het onderzoeksdeel de resultaten van het project..)

Goedkeuring bestemmingsplan agrarisch bedrijf Gasselte Op de hoek van de Achterweg en de Wintersdijk in Gasselte mag onder meer een verwerkingsloods voor courgettes worden gebouwd. Daarnaast zal op het betreffende terrein ook opslagruimte komen voor het loonbedrijf en de strohandel van de ondernemer en ruimte voor het kweken van heesters en coniferen in containers. Op termijn behoort het bouwen van een bedrijfswoning tot de mogelijkheden. GS hebben het bestemmingsplan hiervoor goedgekeurd, omdat het past binnen het provinciaal beleid. Het plangebied ligt op de overgang van de Hondsrug naar het Hunzedal. Hier is grondgebonden landbouw de belangrijkste economische functie, waarbij wordt gestreefd naar het instandhouden van de waarden van natuur, landschap en cultuurhistorische hoofdstructuur.

Mogelijkheden voor biomassa in Drenthe
Er lijkt een rol van betekenis weggelegd voor energiewinning uit biomassa in Drenthe. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd naar de beschikbaarheid van biomassa. Energie kan gewonnen worden uit bijvoorbeeld tuin- en bosbouw, bermmaaisel, GFT-afval en slib. De provincie Drenthe streeft ernaar om in 2020 minimaal 10 procent van de totale energie te verkrijgen uit duurzame energiebronnen.
Er liggen mogelijkheden om substantiële hoeveelheden energie te winnen uit hout uit bossen, pluimveemest, organische natte fractie, GFT-afval. De biomassastromen werden in het onderzoek beoordeeld op de beschikbaarheid, prijsniveau, logistiek, homogeniteit en potentiële energetische bijdrage in het totaal. Gedeputeerde Dijks wil laten onderzoeken of noordelijke samenwerking zin heeft. In noordelijk verband wordt al meer samengewerkt op het gebied van energie. De milieu-gedeputeerde is tevreden over de eerste resultaten, maar voegt er aan toe dat de volgende stap is om de kansrijke projecten uit het onderzoek verder uit te werken. Daar wordt deze week meteen een eerste aanzet voor gegeven tijdens een bijeenkomst op 9 april met diverse aanbieders en verwerkers van biomassa.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl