AutoRai

8-4-2003

Prijzen nieuwe Audi A3

Een sportieve speler in de compacte premium klasse staat klaar om de markt te betreden: Audi presenteert met gepaste trots de tweede generatie van de A3.

Krachtige vier- en zescilinder motoren met een vermogen van maximaal 184 kW (250 pk), quattro vierwielaandrijving en de nieuwe, automatische DSG Direct Shift Gearbox zorgen in combinatie met een zeer dynamisch onderstel voor een bijzondere rijbeleving die meteen voelbaar is zodra u de sportieve lijnen van de carrosserie voor het eerst aanschouwt. Het exclusieve karakter van de materialen en specificaties van de nieuwe A3 maakt duidelijk dat de zeer hoge kwaliteitsnormen die zo kenmerkend zijn voor de grote Audi-modellen ook op een auto in de compacte premium klasse van toepassing zijn. Begin juni staat de nieuwe A3 bij de Audi-dealer. De vanafprijs is 23.790,-.

De nieuwe Audi A3 heeft alles in huis om op het unieke succesverhaal van zijn voorganger voort te zetten. De tweede generatie wordt gekenmerkt door heldere, sportieve lijnen, geavanceerde technologie en het meest sportieve ontwerp in zijn klasse, waardoor de auto geschapen lijkt voor pole position en zo rechtstreeks in de voetsporen treedt van de eerste generatie A3 die sinds 1996 is geproduceerd.

Emotie en kwaliteit deze twee kenmerken karakteriseren het uiterlijk van de nieuwe A3, waardoor de auto een volwaardige representant is van het huidige Audi-gamma. De carrosserie van de nieuweling straalt zelfs nog meer kracht en souplesse uit dan voorheen.

Met een wielbasis die met 65 mm werd verlengd en een koets die 30 mm breder en 10 mm lager is dan voorheen, doet de nieuwe Audi A3 qua afmetingen denken aan een klassieke coupé. Die indruk wordt nog versterkt door de korte overhang voor en achter, de lagere C-stijl en de lagere raamomlijstingen. Tegelijkertijd profiteren de inzittenden zowel voorin als achterin van het fors gegroeide interieur dat nu meer ruimte en comfort biedt.

De motoren brengen hun vermogen via voorwielaandrijving aan de wielen, maar sommige uitvoeringen beschikken over quattro permanente vierwielaandrijving:

* Een 3,2-liter V6-motor met 184 kW (250 pk) en 320 Nm, 41.890,- (Ambition)Eind van het jaar beschikbaar

* Een 2,0-liter FSI-motor met 110 kW (150 pk) en 200 Nm, 27.890,-
* Een 1,6-liter motor met 75 kW (102 pk) en 148 Nm, 23.790,-
* Een 2,0-liter TDI-motor met 103 kW (140 pk) en 320 Nm, 30.790,-
* Een 1,9-liter TDI-motor met 77 kW (105 pk) en 250 Nm, 28.090,-
Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en BPM.

Afhankelijk van de gemonteerde motor wordt de nieuwe A3 geleverd met een handgeschakelde vijf- dan wel zesversnellingsbak of een tiptronic automaat. Deze automatische versnellingsbak beschikt nu over zes verzetten en is absoluut uniek in het compacte premium segment.

Als alternatief voor de handgeschakelde versnellingsbak kunnen de krachtigste benzine- en TDI-versies worden uitgerust met de nieuwe DSG Direct Shift Gearbox.

Het chassis en de ophanging zijn ontworpen voor een sportief en wendbaar weggedrag met een hoge mate van stabiliteit, terwijl tevens een goede wegligging in bochten wordt verkregen met zowel voorwielaandrijving als met quattro vierwielaandrijving. Het chassis en de ophanging zorgen zo voor een rijcomfort dat duidelijk geënt is op grotere, duurdere modellen in een hoger segment.

Wielen van 16 of 17 inch (laatstgenoemde zijn standaard op de Ambition modellen) brengen de prestaties van de auto op een nog hoger niveau en geven hem duidelijk een sportief gezicht. Het toegenomen motorvermogen en prestatiepotentieel van de krachtbronnen blijkt ook uit een al even krachtig remsysteem dat van grotere remschijven werd voorzien.

Een nieuwe standaard voorziening in de Audi A3 is servotronic, een elektromechanische stuurbekrachtiging die afhankelijk van de rijsnelheid wordt bekrachtigd en die een optimaal gevoel in het stuurwiel en voldoende weerstand tegen oneffenheden in het wegdek geeft, terwijl de besturing bovendien veel minder inspanning vergt.