Gemeente Ede

Diplomagarantie voor kinderen groep 5 basisscholen Gemeente Ede gaat ouders stimuleren kinderen te leren zwemmen

In een waterrijk land als Nederland is het van het grootste belang dat alle jonge kinderen leren zwemmen. Dit is op de eerste plaats de verantwoordelijkheid van ouders. In de praktijk blijkt dat vooral veel allochtone kinderen moeite hebben om te leren zwemmen. De gemeente Ede gaat ouders op diverse manieren stimuleren hun kinderen te leren zwemmen.

In Ede hebben alle kinderen uit groep 5 van de basisschool recht op gratis zwemles. De gemeente,de scholen en het zwembad hebben gekozen voor 20 lessen van één uur, omdat dat het meest effectief is. Kinderen die ten minste 19 van de 20 lessen volgen krijgen van zwembad Aqua Indoor een diplomagarantie. Als zij na de reguliere lessen nog niet op het niveau van het deeldiploma A zijn, mogen zij extra lessen volgen om het A-diploma te halen.

Garantielessen
Deze garantielessen worden in principe buiten schooltijd gegeven. Omdat dit in de praktijk voor veel allochtone kinderen problemen oplevert, hebben de gemeente en Aqua Indoor er voor gekozen om ook garantielessen aan te bieden op de woensdagochtend in de tweede helft van het schooljaar. Deze lessen zijn alleen bestemd voor allochtone kinderen. In het schooljaar 2001 2002 namen 44 allochtone kinderen aan deze lessen deel, die allemaal het A-diploma gehaald hebben! Scholen met veel allochtone leerlingen krijgen in de eerste helft van het schooljaar zwemles, zodat allochtone kinderen, indien noodzakelijk, in de tweede helft van het schooljaar op de woensdagochtend aan de garantielessen deel kunnen nemen.

Persoonlijke benadering
De gemeente gaat de ouders van allochtone kinderen op diverse manieren benaderen om hen te wijzen op het belang van zwemvaardigheid. De persoonlijke benadering is daarbij het belangrijkst: de gemeente nodigt consultatiebureaus, scholen, peuterspeelzalen, zwembaden uit om de ouders van met name jonge kinderen steeds weer te wijzen op het belang van goed leren zwemmen. Ter ondersteuning van deze persoonlijke voorlichting zal de gemeente een folder produceren die als hulpmiddel gebruikt kan worden bij de persoonlijke voorlichting. Ook in inburgeringscursussen voor nieuwkomers zal het belang van zwemmen nadrukkelijk aan bod komen.