Dienstenbond CNV

Verzekeraars willen grote verslechteringen
04-04-2003

Op 3 april jl. zijn de onderhandelingen voor de Verzekerings-CAO 2003/2004 begonnen met het uitwisselen van de voorstellen. Geconcludeerd kan worden dat de voorstellen van de verzekeraars en die van de CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties mijlenver uiteen liggen.

Terwijl de CNV Dienstenbond zich enorm beperkt heeft in haar voorstellen, gooien de werkgevers er nog een schepje bovenop. Dat betekent dat de onderhandelingen lastig zullen worden en dat wij onze leden misschien moeten voorbereiden op een heet voorjaar en een hete zomer.

De werkgevers stellen het volgende voor:

- De loonstijging van 2,5% is voor de verzekeringsbranche te hoog, omdat het in de verzekeringsbranche zo heel veel slechter gaat dan in de rest van Nederland. De verzekeraars geven aan zich geen kostenstijging te kunnen veroorloven, concreet betekent dat 0%.
- De sterk stijgende pensioenlasten te beteugelen door een marktconforme eigen premiebijdrage van werknemers ter grootte van 1/3 van de pensioenpremie met een maximum van 5% van de pensioengrondslag.


- Schrappen van alle toeslagen en versimpeling van het systeem van overwerkvergoedingen.

- Omzetten van salaristabellen van leeftijds- in ervaringsjaren.
- Studie naar verdere variabilisering van beloningselementen naast de al bestaande flexibel toe te kennen jaarlijkse uitkering.
- Leeftijdsbewust personeelsbeleid teneinde oudere medewerkers gezond de eindstreep te laten halen. Daarbij denkt men aan aanpassing van de functie-inhoud, functie-omvang en arbeidsvoorwaarden.

De CNV Dienstenbond is zeer geschokt door de voorstellen van de werkgevers. Verzekeraars geven aan dat de gouden 20e eeuw voorbij is en dat men moet ingrijpen in de goede arbeidsvoorwaarden. Het is triest te constateren dat zowel de Verzekeraars als de CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties tot de conclusie komen dat het niet goed gaat in de branche, maar dat dat niet geleid heeft tot eensluidende voorstellen, ondanks hetgeen is afgesproken in het Centraal Akkoord.
Indien werkgevers blijven vasthouden aan hun voorstellen zullen wij ons moeten beraden.

Op 15 april as. praten wij verder. Vanzelfsprekend hoort u van ons.

Zijn uw collega's al lid?
U bent lid van de CNV Dienstenbond. Uw collega misschien nog niet. Overtuig hem of haar van het nut van het lidmaatschap. Gelet op de voorstellen van de werkgevers lijkt dat nu meer nodig dan ooit. Wij rekenen op u!
Maak kennis met ons uitgebreide dienstenpakket
Word nu lid!

Vragen?
Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga, tel: (023)5651052.