Provincie Overijssel

omhoog

College: Rijk moet habitatgebieden herzien

Het College van Gedeputeerde Staten vraagt de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij nog eens goed te kijken naar de aanwijzing van habitatgebieden. Volgens GS moeten de consequenties van het aanwijzen als habitatgebied in beeld gebracht worden. Daarbij moet vooral gelet worden op de economische activiteiten in de omgeving. ?Pas daarna kan in onze ogen een evenwichtige beslissing worden genomen over het al dan niet aanwijzen van een bepaald gebied.?

Daarnaast is het onduidelijk hoever de externe werking reikt. Hiermee wordt dat activiteiten buiten het aangewezen gebied belemmerd kunnen worden als ze een negatieve invloed op de natuurwaarden binnen het gebied hebben.

Het college is van mening dat deze externe werking zoveel mogelijk beperkt moet worden en dat per aangewezen gebied duidelijkheid moet zijn over de externe werking. Ook moet Nederland hierin niet strenger moet zijn dan de Europese Unie eist.

Beschermingszone

Een habitatgebied is een speciale beschermingszone die bedoeld is om de natuur beter te beschermen. De aanwijzing van gebieden geschiedt op grond van de Europese Habitatrichtlijn. Het ministerie van LNV maakte half februari de ontwerplijst bekend. Deze lijst is te vinden op www.minlnv.nl.

De reacties op de ontwerplijst worden door het ministerie beoordeeld en kunnen eventueel leiden tot het bijstellen van de gebiedenlijst en de begrenzing van de gebieden.

Grond
In Overijssel zijn 22 gebieden geselecteerd die mogelijk onder de habitatrichtlijn gaan vallen. Het College van Gedeputeerde Staten vraagt zich af op welke grond de keuzen voor de begrenzing van gebieden tot stand is gekomen.

?Wij verzoeken u de geselecteerde gebieden nogmaals te bekijken en aan de hand van de door u beschreven ?begrenzingcriteria? en vervolgens per gebied de keuze voor begrenzing te onderbouwen?, zo schrijft GS. Dit geldt vooral waar landbouwgebieden, verblijfsrecreatieterreinen en andere bedrijvigheid binnen de begrenzing is opgenomen of daar waar de gebieden sterk versnipperd zijn.

Ook wil het college dat het ministerie de habitatgebieden laat samenvallen met de eerder aangewezen Vogelrichtlijngebieden en met gebieden die op grond van de Natuurbeschermingswet zijn aangewezen als staats- of beschermd natuurmonument.

Meer informatie: Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel