Het Nederlandse Rode Kruis

08 april 2003
Asielzoekerskinderen brengen bezoek aan Artis

Het Nederlands Rode Kruis helpt mensen, die dat het hardst nodig hebben. Ook vluchtelingen en asielzoekers. Extra kwetsbaar binnen deze doelgroep zijn kinderen en jongeren.

Het Rode Kruis Culemborg legde de afgelopen tijd contact met het naburige asielzoekerscentrum en deed onderzoek naar de behoeften van de bewoners. Asielzoekers moeten lang, soms heel lang wachten op een beslissing over hun status. In die tijd mogen ze geen betaald werk verrichten. Het doorbreken van de sleur en sociaal contact is dan heel belangrijk. In gesprekken met jongeren onder 12 jaar kwam naar voren dat zij graag eens naar de dierentuin wilden. Daarop besloot het Rode Kruis een uitstapje naar Artis te organiseren voor 43 asielzoekerskinderen. Ook de Anansi school in Culemborg, waar de kinderen naar school gaan, deed mee.

Oog in oog met een gorilla

Shobha ging als vrijwilliger mee: "De kinderen hadden het helemaal naar hun zin en waren gefascineerd door de dieren. Heerlijk om mee te maken!" Een jongetje van negen uit Sierra Leone vond het ´vet gaaf´: "Vooral de tijgers!" Door de inzet van vijftien begeleiders, vrijwilligers van het Rode Kruis en leerkrachten van de Anansi school, werd het uitje een succes. De kinderen hadden aan het eind van de dag zichtbaar genoten.

Meer informatie:

* Activiteiten voor asielzoekers en vluchtelingen