Gemeente Tilburg

8-4-2003
Onderzoek geeft inzicht in financiële situatie Trappers College eist ondernemersplan en bezuinigingen voor sluitende begroting

Onderzoek dat in opdracht van de gemeente Tilburg is gedaan naar de financiële situatie van de Tilburg Trappers heeft uitgewezen dat de club ondanks de huidige huurachterstand toch in staat moet zijn om binnen de bestaande randvoorwaarden een sluitende begroting op te stellen voor seizoen 2003/2004. Hiervoor is wel een aantal kostenverlagende maatregelen nodig. Zo zal het aantal buitenlandse spelers beperkt moeten worden en moeten de overheadkosten teruggebracht worden. Ook zal de horeca-exploitatie kostendekkend gemaakt moeten worden.

Omdat de Stichting IJshockeybelangen Tilburg Trappers, kortweg Tilburg Trappers al enige tijd niet in staat is de huur van de ijshal op te brengen, is de financiële situatie in opdracht van de gemeente in beeld gebracht door een onderzoek van de gemeentelijke huisaccountant Deloitte en Touche. Uit dit onderzoek blijkt dat de vermogenspositie van Tilburg Trappers zeer zorgwekkend is. Doordat de exploitatie van Tilburg Trappers in de afgelopen jaren een fors negatief resultaat heeft laten zien is een negatief eigen vermogen ontstaan bij de Tilburg Trappers en de B.V. Stappegoor (100% eigendom van de Tilburg Trappers), waarin de horeca-exploitatie van de ijshal is ondergebracht.

Vanwege de huidige liquiditeitspositie van Tilburg Trappers heeft het college besloten om de betaling van de achterstallige huur Tilburg Trappers op te schorten tot 1 oktober 2003. De vordering van het Sportbedrijf op Tilburg Trappers loopt hierdoor op tot 189.122,20.

In de periode tot 1 oktober 2003 moeten de Trappers een begroting en een ondernemingsplan voor 2003/2004 uitwerken. Om de financiële situatie te verbeteren moeten de Tilburg Trappers in het ondernemersplan aangegeven hoe zij tot kostenbesparing komen bij het topijshockey, de horeca-activiteiten in Stappegoor B.V. en de commerciële activiteiten van de Sportwebshop B.V. Verder moeten de ijshockey-activiteiten financieel kostendekkend en organisatorisch gezond ingericht worden en moeten de mogelijkheden om de sponsorinkomsten te verhogen c.q. te waarborgen worden geïnventariseerd. Tevens moeten de mogelijkheden tot sanering van de bestaande schulden van de Tilburg Trappers een plek krijgen in de plannen. De begroting voor het seizoen 2003/2004 zal een positief resultaat moeten hebben, waardoor de negatieve vermogenspositie op termijn afgebouwd kan worden. Dit ondernemingsplan moet op 1 augustus aanstaande gereed zijn, zodat de uitvoering van dit plan in ijshockeyseizoen 2003/2004 plaats kan vinden.