Gemeente Gouda


03.036 leerlingen in contact met vrede en oorlog

datum: 8 april 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182-588221

leerlingen in contact met vrede en oorlog

Woensdag 16 april 2003 leggen leerlingen van vier Goudse basisscholen een bloemstuk bij de door hun school geadopteerde monumenten in het kader van het project Adopteer een monument.

Voorafgaand vindt een bijeenkomst plaats in de Sint Janskerk, aanvang 8.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst vertelt de heer Herstel van het Verzetsmuseum vertellen over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Door de leerlingen van de deelnemende scholen wordt ook een bijdrage geleverd. Om 9.00 uur vertrekken de leerlingen voor het leggen van een bloemstuk bij het door hun school geadopteerde monument, waarna zij de monumenten van de andere scholen gaan bezoeken. Vervolgens gaan zij naar de Sint Aloysiusschool, Spieringstraat 18, waar de schrijfster Geertje Gort zal vertellen over haar boeken. Zij heeft onder andere het jeugdboek geschreven Ik zal voor je zingen over de deportaties van de Amsterdamse joden in de Tweede Wereldoorlog.

Alle leerlingen is gevraagd een werkstuk te maken in het kader Vrede en Oorlog. Van deze werkstukken wordt een expositie samengesteld welke te zien is in het Streekarchief van woensdag 16 april tot en met vrijdag 9 mei 2003.

Aan de project wordt deelgenomen door de Plaswijckschool, de St. Aloysiuslocatie van de ABC-school, de Casimirschool en de Tandem/Albatros, die respectievelijk het Bevrijdingsraam in de Sint Janskerk, het Herdenkingsmonument Sint Joris met de draak op de Markt, het Joodse Poortje en het Herdenkingskruis van Toon Pille geadopteerd hebben.