Federatie van Ouderverenigingen

Brief: geen schadevergoeding wegens 'wrongful life'

8 april 2003

Aan de leden van de Tweede Kamer

Utrecht, 8 april 2003
Referentie: F01-08/208/MvL
Betreft: Schadeclaim vanwege geboorte.

Geachte dames en heren,

Het Bestuur van de Federatie van Ouderverenigingen maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van het toewijzen van een schadeclaim aan het ernstig gehandicapte meisje Kelly vanwege haar geboorte. De wetgever dient een einde te maken aan de mogelijkheid van een schadeclaim vanwege het enkele feit dat men is geboren. De ernst van de handicap doet daarbij niet terzake.

Op 26 maart 2003 honoreerde het Gerechtshof Den Haag een eis tot schadevergoeding wegens de geboorte van een meervoudig gehandicapt kind, omdat de verloskundige had nagelaten de ouders te verwijzen naar een klinisch geneticus. In de omstandigheden van deze ouders is dat aan te merken als een beroepsfout. Tevens oordeelde het Hof dat het kind zelf een vergoeding toekomt van zowel de materiele als de immateriële schade (smartengeld) die zij lijdt als gevolg van het feit dat zij ten onrechte is geboren: wrongful life. Dat het redelijk is om aan de ouders de kosten van het verzorgen en opvoeden van hun dochter Kelly te vergoeden, staat niet ter discussie. Evenmin het smartengeld dat de moeder toekomt vanwege de nalatigheid van de verloskundige. Maar het feit dat het Hof aan het meisje zelf een schadevergoeding toekent vanwege het feit dat zij is geboren, roept heftige emoties op.
De mogelijke gevolgen van deze uitspraak kunnen verstrekkend zijn, hetgeen de volgende vragen oproept: Kunnen kinderen straks hun ouders aanklagen omdat zij geboren zijn? Hoever moeten artsen en verloskundigen gaan met prenataal onderzoek bij aanstaande ouders die ongerust zijn over een mogelijke handicap van hun kind? Hoe wordt het leven van mensen met een handicap gewaardeerd?

Schadevergoeding aan ouders

In de uitspraak van het Gerechtshof is van belang dat de ouders van Kelly destijds aan de verloskundige hun ernstige zorgen hebben kenbaar gemaakt over een mogelijke handicap van hun kind. De verloskundige van het ziekenhuis heeft ten onrechte de ouders gerustgesteld, heeft geen verder onderzoek gedaan en de ouders niet verwezen naar een klinisch geneticus. Het Hof oordeelt dat de schade in juridische zin is veroorzaakt door deze fout van de verloskundige. Het feit dat een neef van de ouders gehandicapt is als gevolg van een chromosoomafwijking had aanleiding moeten vormen voor een zorgvuldig in kaart brengen van de problemen en eventueel overleg met een klinisch geneticus. Dat is niet gedaan. De ouders hebben geen toegang gekregen tot prenatale diagnostiek. Het hof stelt dat inbreuk is gemaakt op het zelfbeschikkingsrecht van de moeder om al dan niet tot abortus over te gaan. De moeder is in haar persoon aangetast en de door haar geleden schade moet daarom worden vergoed.

De FvO is van mening dat aanstaande ouders niet onnodig in de richting van prenataal onderzoek moeten worden gestuurd. Tegelijk zien we dat deze ouders voldoende aanleiding hadden voor hun ongerustheid en dat ze bovendien zelf de vraag naar prenatale diagnostiek aan de orde hebben gesteld. Terecht rekent de rechtbank de nalatigheid van de verloskundige zwaar aan. Tijdens de zwangerschap hebben de ouders van Kelly laten weten dat zij dachten dat er een kans was op een handicap. In dat geval zouden ze kiezen voor een abortus. Die keuze is hun onmogelijk gemaakt en daarmee zijn hun belangen geschaad.

Het zelfbeschikkingsrecht van aanstaande ouders is principieel. Dit mag en kan niet ingeperkt worden door mogelijke (financiële) gevolgen voor de maatschappij van de geboorte van een kind met ernstige beperkingen. De samenleving als geheel moet mensen met een handicap garanties bieden voor een goed bestaan. Dit betekent tegelijk dat aanstaande ouders nooit de plicht opgelegd kunnen krijgen om voor of tijdens de zwangerschap onderzoek te laten doen naar de kans op mogelijke beperkingen van hun kind.

Schadevergoeding wegens wrongful life

Ook de schadeclaim van Kelly zelf wordt gehonoreerd. Als gevolg van een beroepsfout is een kind geboren dat zonder die fout niet geboren zou zijn. Het Hof stelt dat het meisje zelf weliswaar geen afweging heeft kunnen maken terzake van haar bestaan, maar dat haar ouders namens haar zouden hebben beslist. In de eerdere behandeling van deze zaak is immers duidelijk gebleken dat de ouders voor abortus gekozen zouden hebben, indien zij hadden geweten van de handicap van hun kind. Dat de ouders tot een abortus zouden hebben besloten dient men volgens het Hof te respecteren gelet op de ernst van de beperkingen; de dochter is er bepaald deerniswekkend aan toe. Het Hof accepteert in principe de mogelijkheid van een wrongful life claim. In het Nederlandse recht ziet het Hof geen doorslaggevende argumenten om dergelijke claims te belemmeren.

In de uitspraken van het Hof leest men een waardeoordeel over het leven van Kelly. Een leven dat er beter niet ware geweest en dat er feitelijk niet zou zijn geweest wanneer de fout niet was gemaakt. Dat is de kern van de argumentatie om aan Kelly zelf een schadeclaim toe te kennen. Is hier misschien te veel sprake van medelijden?

Het is niet duidelijk, en het Hof geeft dit ook aan, in hoeverre deze uitspraak de weg opent voor mensen met een handicap zelf om hun ouders aan te klagen vanwege het feit dat zij geboren zijn. Zijn ouders nalatig en kan dit hen verweten worden wanneer er een kans bestaat op een aandoening zonder dat zij om prenatale diagnostiek hebben gevraagd? En kan het kind (of namens het kind een vertegenwoordiger) dan een schadeclaim indienen?

De Federatie van Ouderverenigingen is van mening dat een procedure op grond van wrongful life van een kind tegen zijn ouders moet worden uitgesloten. In Frankrijk is het via een wetswijziging onmogelijk gemaakt om op deze gronden met succes een schadeclaim in te dienen. Dit is gebeurd naar aanleiding van de uitspraak in de zaak Perruche. Ook in Nederland is hiervoor wetswijziging nodig.

Beeldvorming

De uitspraak van het Gerechtshof levert helaas geen bijdrage aan een positieve beeldvorming van mensen met beperkingen. Uitgebreid wordt aangegeven welke de beperkingen zijn van het meisje, hoe deerniswekkend haar leven is, en hoe zwaar de verzorging en opvoeding zullen zijn. Nergens wordt iets gemeld over de positieve bijdrage die ook kinderen met beperkingen kunnen geven aan het leven van hun ouders en familieleden. Nergens wordt aangegeven dat mensen met ernstige en meervoudige beperkingen een zinvol en gelukkig leven kunnen leiden. De campagne De Uitdaging voor Nederland laat zien dat mensen met welke beperkingen dan ook deel uitmaken van onze samenleving. Invulling geven aan een zinvol bestaan doen we met en voor elkaar. De samenleving mag hier geen drempels opwerpen. Wanneer een wetswijziging nodig is om te zorgen dat ouders nooit een schadeclaim tegemoet kunnen zien omwille van het feit dat zij hun kind geboren laten worden, dan kan dit maar beter snel gebeuren.

Hoogachtend,

R.M. Jerphanion,
Voorzitter Federatie van Ouderverenigingen.