Nederlandse Spoorwegen Treinen zijn veilig

In reactie op berichtgeving in het ochtendblad Metro van deze ochtend stelt NS het volgende:

De deuren van alle treinen die NS in gebruik heeft zijn veilig. Ze voldoen volledig aan de eisen die de Inspectie Verkeer en Waterstaat aan treinen stelt. Voordat een treintype in Nederland mag rijden wordt getest of het aan deze strenge eisen op het gebied van veiligheid voldoet. Er is NS één voorval bekend met één van de 150 gemoderniseerde Duitse intercity treinen die NS sinds een jaar in gebruik heeft. Bij dit voorval probeerde een treinreiziger in een voor vertrek klaar staande trein nog een deur te openen om uit te stappen. De deur sloot zich direct weer. Zoals altijd worden onregelmatigheden onderzocht en als daar aanleiding voor aanpassingen aangebracht.
Het type deuren van deze treinen is van een soort dat in heel Europa op tienduizenden rijtuigen is toegepast.

De ook in deze krant genoemde mogelijkheid van breuk van een koppeling tussen twee treinen van het type Mat 64 leidt niet tot een onveilige situatie. Mocht onverhoopt een koppeling breken dan volgt juist automatisch een noodremming om de trein tot stilstand te brengen.

NS benadrukt dat de veiligheid van reizigers en personeel de hoogste prioriteit heeft en dat daarom haar treinen een streng onderhoudsprogramma ondergaan.


***

>

Met vriendelijke groet,

Michel Hueber
persvoorlichting

q/NSW
Corporate Communicatie - Persvoorlichting
HGB IV 1k33
Postbus 2025
3500 HA Utrecht
T 030 - 235 33 68
F 030 - 234 14 16
M m.g.hueber@holding.ns.nl
I www.ns.nl