Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Medicinale cannabis

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GMT/BMC-2371741

8 april 2003

In mijn brief van 18 november 2002 (GMT/BMC/ 2327744) heb ik u geïnformeerd over de voortgang van de voorbereidingen voor het verstrekken van cannabis als geneesmiddel. Daarbij heb ik het voornemen bekendgemaakt om per 1 september a.s. met de distributie te beginnen. In dat kader heb ik nu twee telers gecontracteerd. Dit zijn de Stichting Institute of Medical Marijuana en de firma Bedrocan. Ter voorkoming van inbraken en dergelijke houd ik de locatie van deze beide telers geheim.
Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is momenteel in gevorderd stadium van overleg met een bedrijf voor het verpakken en de logistieke dienstverlening. De termijn voor offertes voor het laboratoriumwerk is per 1 april gesloten. Voorts wordt in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP) en de Stichting DGV gewerkt aan de informatievoorziening voor apothekers, artsen en patiënten.

Vorig jaar heeft VWS, in samenwerking met Elsevier gezondheidszorg, opdracht gegeven tot een enquête over het voorschrijven van medicinale cannabis onder huisartsen en enkele groepen van specialisten (totaal 400 artsen). Hieruit blijkt dat het merendeel van hen positief staat tegenover cannabis als geneesmiddel. Een kwart zegt nu reeds in voldoende mate op de hoogte te zijn van de mogelijkheden als geneesmiddel, circa 65% enigszins, terwijl slechts 11% er helemaal niet mee bekend is. 19% van de ondervraagde huisartsen en 11% van de ondervraagde specialisten heeft bovendien ook ervaring met het voorschrijven ervan. Van deze groep is ongeveer 60% positief over het resultaat. Wel geven de artsen aan dat medicinale cannabis selectief gebruikt moet worden, op zuiver medische indicatie en er bestaat behoefte aan wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit.

VWS heeft Zorgonderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) opdracht gegeven een programmastudie te doen naar de behoefte aan onderzoek op het gebied van de medische toepassing van cannabis. Het rapport van deze studie wordt in de loop van april verwacht.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus