Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 4 en 8 april 2003

Op vrijdag 4 april en dinsdag 8 april 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Verzelfstandiging Bestuursacademie Randstad, financiële slotbijdrage en liquidatie gemeenschappelijke regeling Bestuursacademie Zuid-Holland
De Bestuursacademie Randstad bevindt zich in een proces van verzelfstandiging. Dit betekent onder meer dat de gemeenschappelijke regeling Zuid-Holland, waarin de gemeente Capelle aan den IJssel deelneemt, moet worden beëindigd. Deelnemers zijn verplicht naar evenredigheid van hun jaarlijkse bijdragen te delen in de financiële gevolgen van opheffing. In dit kader heeft het college besloten de raad voor te stellen in te stemmen met de liquidatie van de gemeenschappelijke regeling Bestuursacademie Zuid-Holland. De kosten hiervan bedragen 22.849,05. Verder wordt de raad voorgesteld het verzoek om een extra financiële bijdrage van 20.237,73 aan de verzelfstandiging van de Bestuursacademie Randstad te honoreren. Deze extra bijdrage wordt gevraagd om te voorzien in de vermogens- en liquiditeitenbehoefte van de nieuwe verzelfstandigde stichting, zodat deze op een verantwoorde basis kan starten. Voorgesteld wordt om beide bijdragen te dekken uit de post 'Onvoorziene lasten'. Het voorstel wordt geagendeerd voor de vergadering van de commissie Middelen van 17 april 2003 en voor de vergadering van de gemeenteraad van 12 mei 2003.

Nota Lokaal preventief gezondheidsbeleid
Het college heeft de nota Lokaal Preventief Gezondheidsbeleid 2003 2007 vrijgegeven voor discussie. De nota bevat 12 speerpunten: 1. Integratie Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar
2. Tijdelijke regeling Vroegsignalering voor 0-4 jaar 3. Servicepunt Opvoedingsondersteuning 0-19 jaar 4. Zorgvernieuwingen voortgezet onderwijs
5. Integratie jeugdige fysiek gehandicapten
6. Inzet Jeugdmonitor
7. Preventief Psychosociale gesprekken
8. Structurele inzet zorgnetwerk voor zorgvermijders 9. Project gezonde voeding en leefgewoonten voor doelgroepen uit lagere sociaal economische klasse
10. Voorlichtingscampagne genotmiddelen
11. Preventieprogramma voor Antillianen en Arubanen 12. Onderzoek naar eenzaamheid en andere psychische problemen voor oudere allochtonen
Het college heeft ingestemd met de speerpunten die gefinancierd worden uit de diverse doeluitkeringen van het Rijk, zoals de RSU en de GOA-gelden. Voor de overige speerpunten dient nog nadere besluitvorming plaats te vinden. Het voorstel wordt geagendeerd voor de vergaderingen van de commissie Dienstverlening van 15 april en de gemeenteraad van 12 mei 2003.

Startnotitie ISV-subsidie herinrichting/renovatie openbare ruimte Het project herinrichting/renovatie openbare ruimte maakt onderdeel uit van de nota Capelle 2020; prioriteiten projecten stedelijke vernieuwing, die de gemeenteraad in mei 2001 heeft vastgesteld. Voor dit project was in de nota een bedrag gereserveerd van 908.000,-. Dit bedrag zou pas definitief worden toegekend na een positief besluit over de startnotitie voor dit project. De startnotitie is onlangs afgerond en het college heeft ermee ingestemd. Verder heeft het college besloten de gemeenteraad voor te stellen de startnotitie vast te stellen en het genoemde bedrag beschikbaar te stellen. Het voorstel wordt geagendeerd voor de vergadering van de commissie Ruimte van 22 april en de gemeenteraad van 12 mei.

Financieel perspectief (meerjaren)begroting 2004 Het college heeft de notitie Financieel perspectief (meerjaren)begroting 2004 vastgesteld en op 4 april aan de raad toegezonden. Op 17 april 2003 vindt een discussie-avond plaats over dit onderwerp in de commissie Middelen met alle raadsleden.

Wijziging gemeenschappelijke regeling Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond
Het college heeft ingestemd met de 14e wijziging van de gemeenschappelijke regeling DCMR. De DCMR kan nu leges heffen voor het leveren van diensten. Verder wordt een nieuw artikel aan de regeling toegevoegd. Dit artikel houdt in dat de deelnemers er steeds voor moeten zorgdragen dat de DCMR altijd over voldoende middelen beschikt om aan alle verplichtingen jegens derden te kunnen voldoen. Het voorstel wordt geagendeerd voor de vergadering van de commissie Ruimte van 16 april 2003 en de vergadering van de gemeenteraad van 12 mei 2003.

Jaarvergadering European New Towns Platform
Het college heeft besloten dat burgemeester Van Doorne de jaarvergadering van het European New Towns Platform van 2 t/m 4 juli 2003 in Noord Ierland zal bezoeken.

Rapportage projectsubsidie per 31 december 2002 Het college heeft de kwartaalrapportage voor de Beleidsregels voor de verlening van de projectsubsidies vastgesteld.

Weigering bouwvergunning voor personeelswachtruimte RET Het college heeft besloten de bouwvergunning voor het plaatsen van een wachtruimte aan de Schollevaartseweg nabij het Prado, te weigeren. Door het frequent aankomen, stilstaand wachten en vertrekken van bussen bij de wachtruimte zou er teveel geluidsoverlast en luchtverontreiniging ontstaan in de directe omgeving.

Stand van zaken planning onderhoud openbare ruimte 2002 Het college heeft besloten de leden van de raad een brief te sturen met daarin de stand van zaken per eind september 2002 over de planning van het onderhoud van wegen, groen en riolering en de besteding van de kwaliteitsimpuls openbare ruimte. In de brief staat welke werken gereed, in voorbereiding of uitvoering zijn. Daarnaast staat vermeld bij welke werken complicaties in de uitvoering zijn opgetreden. De planning van de werkzaamheden voor 2003 is bijgevoegd.

Vergunningaanvraag evenement 30 april 2003 in buurthuis t Anker Het college heeft een vergunning verleend voor het houden van een Koninginnedagviering in en om het buurthuis t Anker op 30 april 2003.

Uitvoering plan van aanpak onderwijsbeleid
Het college is akkoord gegaan met het Plan van Aanpak dat naar aanleiding van het rapport van de Rekenkamer over het onderwijsbeleid van 3 december 2002 is opgesteld. De volgende producten zullen worden ontwikkeld:

- een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs, voorzien van een beleidsvisie

- een aangepaste Verordening Onderwijshuisvesting
- een beleidsmonitor

- een uitvoeringsmonitor
Voor de realisatie van genoemde producten wordt externe capaciteit ingehuurd. De kosten, die geraamd zijn op 30.000, worden gedekt uit de eenmalige vrijval kapitaallasten onderwijshuisvesting.